Jubileusz „Grupa Zamek – w 50. rocznicę powstania”

Pobierz Flash Player'a aby obejrzeć film.

Pierwsze wystąpienie grupy pod nazwą "Zamek" odbyło się w maju 1957 roku w Galerii Krzywe Koło w Warszawie. W 1961 roku Jerzy Ludwiński pisał: Cała lubelska rewolucja artystyczna była dziełem grupy "Zamek". Nie naśladowano tutaj ani Burriego, ani Tapiesa. Poszukiwania analogicznych form przebiegły zupełnie samodzielnie, a poza tym inaczej. W momencie, gdy w 1958 roku młodzi Hiszpanie pokazali na Biennale w Wenecji swoje obrazy z kawałków tynku i kawałków worka [...] lubelska grupa demonstrowała malarstwo o wyraźnych cechach rzeźby. Były to pierwsze na świecie zbiorowe manifestacje nowego ruchu".

W 2007 roku, w 50-tą rocznicę powstania Grupy "Zamek" na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim odbyła się sesja naukowa "W poszukiwaniu trzeciego wymiaru. Grupa Zamek w 50.rocznicę powstania" mająca na celu podsumowanie dotyczczasowej wiedzy na temat działalności i dorobku Grupy.

Podczas sesji zostały wygłoszone referaty analizujące sztukę tworzoną przez członków Grupy "Zamek". Piotr Majewski wygłosił referat "Nowocześni i nowatorscy" a Marcin Lachowski "Nowoczesność w kręgu Grupy Zamek". W ramach sesji odbył się także panel dyskusyjny z udziałem: Anny Ptaszkowskiej, Anny Baranowej, Lechosława Lameńskiego, Anny Marii Leśniewskiej i Magdaleny Moskalewicz.

Sesję zakończyła prezentacja portalu internetowego www.grupazamek.tnn.pl przygotowanego przez Ośrodek "Brama Grodzka - Teatr NN".

Sesji towarzyszyły wystawy "Grupa Zamek - karta z historii Lublina" eksponowana w Galerii 1 oraz prac Ryszarda Kiwerskiego eksponowana w Galerii Sceny Plastycznej KUL

Organizatorem sesji była Katedra Historii Sztuki Współczesnej KUL.
Pokłosiem sesji jest wydawnictwo "Grupa Zamek. Historia - krytyka - sztuka".