Poeta, prozaik lubelski.

ŻyciorysBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urodzony 11.10.1966 roku w Radzyniu Podlaskim. Debiutował w 1985 roku w almanachu „Wyraz II” (almanach uczniów szkół średnich pod red. Stanisława Żurka. Wśród autorów znaleźli się członkowie Klubu Literackiego Młodych. Obok J. Guza publikowali w nim m.in. Łukasz Manzarek, Robert Zbierski, Dariusz Jarosz).

Publikował w „Kulturze” paryskiej, „Akcencie” (nr (56) 1994, (91-92) 2003, poezja, rysunek), „Kresach”, „Autobiografii” (pod. red. Waldemara Drasa), „Przeglądzie artystyczno-literackim”, „Gazecie Wyborczej Lublin”, „Spojrzeniach”, „Medyku”, „Akancie”.

W 2012 roku wziął udział w lubelskiej prapremierze Inauguracji Światowego Dnia Poezji UNESCO w Teatrze im. Juliusza Osterwy (obok innych lubelskich poetów; Urszuli Gierszon, Edy Ostrowskiej, Waldemara Michalskiego, Stanisława Popka, Dominika Opolskiego, Artura Kocięckiego).

Autor ponad 20 wystaw plastycznych. Mieszkał w Lublinie.

Zmarł 17 marca 2016 roku, został pochowany w grobie rodzinnym na cmentarzu w Kijanach.

Charakterystyka twórczościBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urszula Gierszon, poetka lubelska tak charakteryzuje twórczość Jacka Guza, recenzując tomik "Adagio. Allegro. Amoroso":

"Poezja Jacka Guza jest trudna w odbiorze, ponieważ posiada ładunek emocji, intelektu, wrażliwości, nastrojów i przemyśleń o głębokim ciężarze gatunkowym (...) Książka Jacka Guza jest perłą poetycką niewątpliwie. Muzyczny tytuł, określenia tempa muzycznego: adagio – powoli, allegro-szybko, wesoło, amoroso – tkliwie, czule jest podkreśleniem muzyczności utworów zawartych   w tym zbiorze. Jest także określeniem nastrojów wewnętrznych, sytuacji, zdarzeń, miejsc. J. Guz odbiera świat w psychodelicznych barwach. Opisując płaszcz nadaje mu cechy żyjącej istoty; jest rzeczą, człowiekiem, światem, wszystkim co go dotyka, jakby drugą skórą – efekt końcowy jest zaskakujący, zmusza do refleksji "[1]

Z kolei Sławomir Rudnicki, recenzując "Czwartą zmianę", zauważa:

"Proza Jacka jest różnorodna, trudno ją jednoznacznie sklasyfikować, zdefiniować. Obok barwnych długich opisów - krótkie, lapidarne zdania, frazy zawierające ważne spostrzeżenia, swoistą mądrość życiową. Obok eschatologicznych rozważań opisy pozornie błahych, zwyczajnych wydarzeń. Autor często odwołuje się także do innych utworów literackich, wielkich nazwisk, ale zawsze czyni to dla własnych potrzeb twórczych, a nie z potrzeby naśladownictwa. Guz posiada wszystko to, czego potrzebuje rasowy prozaik: spostrzegawczość , wrażliwość, uczulenie na innych ludzi i dostrzega to, czego prima facie nie widać". [2]

Dorobek literackiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Poezja:

Proza:

• Czwarta zmiana, Wojewódzki  Ośrodek Kultury, Lublin 2010.

Jacek Guz w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN"Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jacek Guz w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN"

Poeta dwukrotnie gościł w Ośrodku. Pierwszy raz - z okazji promocji tomiku "Broszura". Spotkanie odbyło się 7 marca 2001 roku. Więcej o spotkaniu można dowiedzieć się w kalendarium Ośrodka. Kolejne spotkanie autorskie odbyło się 21 lutego 2013 roku.

Okładki książekBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jacek Guz, Geny, okładka Jacek Guz, Wciąż, okładka Jacek Guz, Broszura, okładka Jacek Guz, Adagio. Allegro. Amoroso, okładka
Jacek Guz, Czwarta zmiana, okładka

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści