Izba Drukarstwa w Lublinie (2008)

Izba Drukarstwa powstała w miejscu dawnej Izby Tradycji Drukarstwa Lubelskiego, po przejęciu placówki przez Ośrodek „Brama Grodzka- Teatr NN” i gruntownym remoncie przeprowadzonym dzięki środkom z budżetu miasta. Jej celem jest propagowanie wiedzy na temat historii lubelskiego drukarstwa od jego początków do czasu działalności opozycyjnego Niezależnego Ruchu Wydawniczego. Izba jest równiez depozytariuszem cennych zabytkowych maszyn drukarskich.

Izba Drukarstwa

Na początku 2007 roku gospodarzem dawnej Izby Tradycji Drukarstwa Lubelskiego został Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”. Wkrótce potem zapadły decyzje o wyasygnowaniu środków finansowych z budżetu Miasta na gruntowny remont pomieszczeń i utworzenie w tym miejscu Izby Drukarstwa. Dzięki temu, w maju 2008 roku przy ul. Żmigród 1, mogła ona rozpocząć swoją działalność. Jest to kontynuacja istniejącej  tutaj od 1980 roku do połowy lat dziewięćdziesiątych Izby Tradycji Drukarstwa Lubelskiego.
W Izbie Drukarstwa można zobaczyć wciąż działające maszyny drukarskie oraz urządzenia introligatorskie używane w starych lubelskich drukarniach. Tutaj też możemy dowiedzieć się o historii książki i drukarstwa w Lublinie. W przyszłości ma powstać w Izbie również wystawa poświęcona niezależnemu obiegowi wydawniczemu, podziemnym drukarniom i kolportażowi zakazanych książek.
Izba Drukarstwa powstała dzięki bezinteresownej pomocy wielu osób. Wspólnymi siłami udało się uratować ważną część historii Lublina.

Spis obiektów „Izby Drukarstwa”

Lista maszyn: