Isaac Bashevis Singer – streszczenia opowiadań

Spuścizna literacka Isaaca Bashevisa Singera jest ogromna. Kunszt pisarski ujawnia się zwłaszcza w krótkich formach. Dzielnica żydowska Warszawy, ulica Krochmalna, a wreszcie krajobraz przedwojennych miasteczek Lubelszczyzny – stanowią tło dla wydarzeń w jego opowiadaniach. W tym to właśnie gatunku Singer uznawany jest za mistrza.

Miejscowości Lubelszczyzny, w których toczy sie akcja opowiadań i powieści:

Aleksandrów

BiłgorajDziedzic, Estera Kreindł Druga, Gasnące światełka, Starzec
BychawaJentł, chłopiec z jesziwy, Post
ChełmDalfunka, Mędrcy z Chełma i głupi karp, Jak Szlemiel wędrował do Warszawy, Starsi z Chełma i klucz Genendełe
FrampolGimpel Głupek, Opowieść o trzech życzeniach, Pan z Krakowa, Niewidzialni, Rodzina małych szewców
GorajSzatan w Goraju
HrubieszówIgła
Izbica Korona z piór
Janów LubelskiJentł, chłopiec z jesziwy, Neftali i jego koń Sus, Żebrak tak powiedział, Broszka, Papież Zejdł, Pożar
Józefów BiłgorajskiStarzec
KomarówRadość