Hanna Wyszkowska – bibliografia (wybór)

Wybrane książki i artykuły autorstwa Hanny Wyszkowskiej.

Wybrane artykuły

Hanna Wyszkowska, Klepisko czy wizytówka?, „Kurier Lubelski”, 19.04.1993, nr 75.
Hanna Wyszkowska, Listy. Kary nie egzekwowane, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 17.07.1998.
Hanna Wyszkowska, Ulice Lublina. Styczeń na Górnej i Dolnej Panny Marii, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 17.01.2000.
Hanna Wyszkowska, Ulice Lublina. Styczeń na Górnej i Dolnej Panny Marii, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 22–23.01.2000.
Hanna Wyszkowska, Nieparzyste strony miasta. Spacer przedmieściem Panny Marii, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 17.07.2002.
Hanna Wyszkowska, Dzieciństwo na Dolnej Panny Marii, nagranie, transkrypcja i oprac. Marta Kubiszyn, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 8.05.2006, nr 106.

„ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”

Hanna Wyszkowska, Kadr. Secesja w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2005.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Secesja w Lublinie, cz. 2, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2005.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Secesja w Lublinie, cz. 3, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2005.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Secesja w Lublinie, cz. 4, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dwór obronny Rafała Leszczyńskiego, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wieżyczka wodna, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wieża ciśnień i jej miniatura, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Plebania, Ochronka. Dom Kultury, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Końskowola, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wąwolnica, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kolegium jezuickie na placu Katedralnym, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Place targowe Lublina, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Karczmy, zajazdy, hotele w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2006.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Jurydyki, folwarki, dziś dzielnice Lublina, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałac Pawęczkowskiego, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Losy zabudowań popijarskich w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dzieje zabudowań klasztornych brygidek, wizytek, urszulanek, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dzieje zabudowań franciszkanów i salezjanów, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Niedrzwica Duża i Kościelna, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Uchanie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Bonifratrzy i ich siedziby w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Budynek Bobolanum przy Al. Racławickich, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dzieje klasztoru i kościoła Bernardynek (obecnie jezuitów) przy ul. Królewskiej, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2007.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Podwórko mojego dzieciństwa, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Jesziwa Chachmej Lublin – Szkoła mędrców Lublina, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. PTTK w pałacu Czartoryskich, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Bene merentibus pax, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Archiwum Państwowe w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Piaski i Piaski, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. W Szczebrzeszynie chrząszcz…, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Zespoły teatralne i teatry w dawnym Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Zespoły teatralne i teatry w dawnym Lublinie (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Metropolitarne Seminarium Duchowne, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2008.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Biskupiak, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kościoły różnych wyznań w Lublinie (cz. 1), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kościoły różnych wyznań w Lublinie (cz. 2) Lubelskie cerkwie prawosławne, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kościoły różnych wyznań w Lublinie (cz. 3), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałace w Lublinie (cz. 1), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałace w Lublinie (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałac w Lubartowie-Lewartowie (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, lipiec 2009.
Hanna Wyszkowska, Wędrówka po Roztoczu, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałac Potockich, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałac Parysów, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałace w Lublinie. Pałace Kurii Metropolitarnej, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2009.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałace w Lublinie. Pałace na placu Litewskim, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pałace i dworki-pałacyki w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dwory w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dwory w Lublinie. Dwór Kościuszki na Sławinku. Dwór na Sławinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dwory w Lublinie. Dworek na Felinie. Dwory w Muzeum Wsi Lubelskiej, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Rzeczpospolita Babińska, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Jastków, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, lipiec 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wędrówka po Roztoczu (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Ratusz – Trybunał, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Ratusz – Trybunał (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Podziemia Trybunału, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2010.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Nowy Ratusz – Magistrat, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Żeliwo Lubelskie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Mniej znane kościoły lubelskie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kościoły lubelskie (cd.), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Dawny Kościół i Klasztor oo. Bernardynów obecnie Kościół pod wezwaniem nawrócenia św. Pawła, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Kościół św. Ducha, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wakacyjne wyprawy – Garbów, Gołąb, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, lipiec 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wakacyjne wyprawy – Bychawa, Bychawka, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wrześniowe wędrówki po Roztoczu, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Wieniawa – dawna Jurydyka, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Cmentarz przy ul. Lipowej, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Świąteczny grudzień, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2011.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Mury obronne Lublina, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Lubelskie Bramy Obronne, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Bramy Lubelskie (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Place Lublina, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Place Lublina (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Nałęczów (cz. 1), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Nałęczów (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, lipiec 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Nałęczów (cz. 3), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Łańcuchów, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Ulice Lublina i ich patroni, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Ulice Lublina i ich patroni (cz. 2), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Ulice Lublina i ich patroni (cz. 3), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, grudzień 2012.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Osiedla LSM i ich patroni, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2013.
Hanna Wyszkowska, Kadr. Patroni osiedli na Czechowie (cz. 1), „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2013.

Piszą o Hannie Wyszkowskiej

Hanna i Marek Wyszkowscy. Podhalanie z kozą w herbie, „Podhalanka. Pismo Związku Podhalan”, R. 4, nr 2 (12) 85, s. 51–52.
MM, Kakao i bułka z szynką, „Kurier Lubelski”, 10.05.2003.
Małgorzata Bielecka-Hołda, Wyszkowscy, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 19.10.2004.
Małgorzata Bielecka-Hołda, Lubelskie rody. Nikt tak nie zna tego miasta, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, dodatek „Lublin – Brama Lubelska”, 16–17.10.2004, nr 244, s. 8–9.
Jak kochać to tylko w Lublinie, z Hanną Wyszkowską rozmawiała Ewa Czerwińska, „Magazyn Kuriera Lubelskiego”, „Kurier Lubelski” 2009, nr 225, s. 2–3.
Ewa Czerwińska, Babciu Haniu, ja cię kocham, „Kurier Lubelski” 2011, nr 108.
Kamil Kudyba, Kandydatka na Lubliniankę Roku: Hanna Wyszkowska, przewodniczka i wychowawca, 9.02.2012, www.kurierlubelski.pl, [online:] http://www.kurierlubelski.pl/artykul/503901,kandydatka-na-lublinianke-roku-hanna-wyszkowska,id,t.html, [dostęp:] 27.02.2013.

Książki i wydawnictwa (jako współautorka)

Tatrom i Podhalu przypisany. O Tadeuszu Staichu wspomnienia, oprac. Hanna Wyszkowska, współpraca red. Wiesław Wiącek i Marek Wyszkowski, Związek Podhalan. Oddział Tatrzański. Ognisko im. Tadeusza Staicha w Lublinie, Lublin 1997.
Góralska watra w Lublinie, praca zbiorowa pod red. Hanny i Marka Wyszkowskich, Związek Podhalan. Oddział Zakopane. Ognisko im. Tadeusza Staicha w Lublinie, Lublin 2001.
Grażyna Ruszewska, Hanna Wyszkowska, Odkrywamy Lublin z… MPK. Koziutek zdobywa zamek, MPK, Lublin 2006.

Opracowała Małgorzata Szlachetka