Gmach Sądu Rejonowego w Lublinie

Historia i architektura zespołu budynków Sądu Rejonowego (dawnego Sądu Okręgowego) w Lublinie

[RozwińZwiń]
Użytkowane obecnie przez lubelski Sąd Rejonowy dwa budynki, położone przy ul. Krakowskie Przedmieście 76 i 78 powstały w różnym czasie i zostały zbudowane w zupełnie różnych celach.

Kamienica przy Krakowskim Przedmieściu 78 miała pierwotnie przeznaczenie mieszkalne, zaś budynek przy Krakowskim Przedmieściu 76 wzniesiono specjalnie dla celów sądownictwa.
Oba budynki zostały ostatnio ujednolicone pod względem kolorystycznym, uzyskały również wspólne ogrodzenie, inspirowane historycznymi formami. Zarówno kamienica, jak i dawny Sąd Okręgowy zostały wzniesione w podobnej konwencji stylowej – z wykorzystaniem form włoskiego renesansu, bardzo popularnych w architekturze XIX wieku.

Zbliżone formy, podobna kolorystyka i wspólne ogrodzenie sprawiły, że oba budynki stanowią obecnie spójny, ciekawy architektonicznie zespół i wyraźną dominantę początkowego biegu Krakowskiego Przedmieścia.

Opracował: Hubert Mącik
Redakcja: Monika Śliwińska

Dawny Sąd Okręgowy w Lublinie
Dawna kamienica przy ul. Krakowskie Przedmieście 78 w Lublinie
Otoczenie Sądu Rejonowego w Lublinie

Literatura

Głównym źródłem do poznania historii budowy lubelskiego sądu są znajdujące się w Archiwum Państwowym w Lublinie kompletne akta dotyczące tej inwestycji, pochodzące z Wydziału Budowlanego I Rządu Gubernialnego Lubelskiego (sygn. 1892:19a i 1892:19c). Informacje dotyczące historii dawnej kamienicy przy ul. Krakowskie Przedmieście 78 pochodzą z karty ewidencyjnej tego obiektu, będącej w posiadaniu WUOZ w Lublinie.

Powiązane miejsca