„Gazeta Lubelska” (1944-1947)

Pierwszy numer „Gazety Lubelskiej” ukazał się 3 sierpnia 1944 roku po południu. W podtytule pisma można było przeczytać, że jest to „Niezależny Organ Demokratyczny”. „Gazeta” wydrukowana była w Lubelskich Zakładach Graficznych przy ul. Zamojskiej 12. Redaktorem pisma był Jan Dąbrowski.

Tydzień po wyzwoleniu ukazały się w Lublinie dwa dzienniki. Jeszcze 3 sierpnia dotarł do Lublina pierwszy numer „Rzeczpospolitej” . Wydawcą „ Rzeczpospolitej" był PKWN, a redakcja mieściła się przy Krakowskim Przedmieściu 62. „Rzeczpospolita" czuła sie w siodle mocniej niż „Gazeta Lubelska” . Miała ona poniekąd prawo pierwokupu informacji urzędowych z pierwszej ręki, wiążących, które w czasach tak gorących jak latem 1944 szczególnie interesowały ludzi żądnych wiadomości. Fachowcy z nerwem dziennikarskim umieli szlifowac te informacje na brylanty aktualności.  W każdym numerze znajdowały się majstersztyki kunsztu redaktorskiego. [1]

Pismo z małymi wyjątkami ukazywało się codziennie (wieczorem albo rano) do pierwszych dni listopada 1944 roku. „Gazeta”  została wznowiona 12 lutego 1945 roku, a jej redakcja znajdowała się w budynku przy ul. 3 Maja 4. Podtytuł pisma zmieniono na „Niezależne Pismo Demokratyczne”. Ostatni numer wznowionej „Gazety Lubelskiej” ukazał się pod koniec marca 1947 roku.

Opracował Tomasz Pietrasiewicz
Redakcja: Alicja Magiera, Agnieszka Wiśniewska