„Gazeta Lubelska” (1944–1947)

Pierwszy numer „Gazety Lubelskiej” ukazał się 3 sierpnia 1944 roku po południu. W podtytule pisma można było przeczytać, że jest to „Niezależny Organ Demokratyczny”. „Gazeta” wydrukowana była w Lubelskich Zakładach Graficznych przy ul. Zamojskiej 12. Redaktorem pisma był Jan Dąbrowski.

[RozwińZwiń]

„Gazeta Lubelska” (1944–1947)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tydzień po wyzwoleniu ukazały się w Lublinie dwa dzienniki. Jeszcze 3 sierpnia dotarł do Lublina pierwszy numer „Rzeczpospolitej”. Wy-dawcą „Rzeczpospolitej” był PKWN, a redakcja mieściła się przy Krakow-skim Przedmieściu 62. „Rzeczpospolita” czuła się w siodle mocniej niż „Gazeta Lubelska”. Miała ona poniekąd prawo pierwokupu informacji urzędowych z pierwszej ręki, wiążących, które w czasach tak gorących jak latem 1944 szczególnie interesowały ludzi żądnych wiadomości. Fachowcy z nerwem dziennikarskim umieli szlifować te informacje na brylanty aktualności. W każdym numerze znajdowały się majstersztyki kunsztu redaktorskiego”1.

Pismo z małymi wyjątkami ukazywało się codziennie (wieczorem albo rano) do pierwszych dni listopada 1944 roku. „Gazeta”  została wznowiona 12 lutego 1945 roku, a jej redakcja znajdowała się w budynku przy ul. 3 Maja 4. Podtytuł pisma zmieniono na „Niezależne Pismo Demokratyczne”. Ostatni numer wznowionej „Gazety Lubelskiej” ukazał się pod koniec marca 1947 roku2.

Bazylewski W., Kolorowa gazeta, „Kamena” 1970, nr 17.
Wolska H., Od 1830 do 1939 r., [w:] Dzieje prasy lubelskiej, Lublin 1972.

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Wróć do odniesienia W. Bazylewski, Kolorowa gazeta, „Kamena” 1970, nr 17, s. 1.
  2. Wróć do odniesienia H. Wolska, Od 1830 do 1939 r., [w:] Dzieje prasy lubelskiej, Lublin 1972, s. 27.