Etnografia Lubelszczyzny - ubiory hrubieszowskie

Ubiór kobiecyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dziewczęta i młode kobiety nosiły białe, samodziałowe, obcisłe kaftany z rękawami lub bez, tzw. ,,kurtyki”. Kurtyk do pasa był obcisły, od pasa rozszerzał się i opadał na biodra. Ślepe kieszonki i brzegi kurtyka zdobione były czarnym aksamitem.

Ubiór męskiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W uroczyste i chłodne dni mężczyźni ubierali się w ciemnobrązowe, wcięte w pasie sukmany, których fałdy opadały poniżej kolan. Wąski leżący kołnierz zdobiono czerwonym, wełnianym sznurkiem. Klapy na przodzie sukmany i mankiety „karwasze” aplikowano czerwonym suknem. Sukmanę zwaną „sukman” opasywano czerwonym szerokim wełnianym pasem tzw. ,,pojasem”. W zimie noszono białe kożuchy, szyte w Hrubieszowie lub Tyszowcach. Miały one duże, rozłożyste, baranie kołnierze, nakrywające ramiona. Kożuch również opasywano pojasem. Latem noszono kapelusz słomiany własnej roboty, zimą — wysoką baranią czapkę. Buty robione były w Tyszowcach.