Lubelski pastor ewangelicki

Pochodzenie

Urodził się 4 czerwca 1902 roku w Zduńskiej Woli. Ukończył Wydział Teologii Ewangelickiej na Uniwersytecie Warszawskim.

Kapłaństwo

W latach 1927–1929 był wikariuszem w kościele Świętej Trójcy w Łodzi. Piętnastego marca 1929 roku powołano go na stanowisko administratora parafii w Radomiu, a następnie proboszcza administrującego również filiami w Kozienicach i Jaworze. W kwietniu 1939 roku przyjął funkcję konseniora diecezji lubelskiej.

Po wybuchu II wojny światowej, we wrześniu 1939 roku przebywał wraz z rodziną w Lublinie, opiekując się parafią opuszczoną przez pastora Froelicha. Po powrocie do Radomia, 21 września 1939 roku został aresztowany przez gestapo za postawę propolską i wrogość wobec narodowego socjalizmu. Osiemnastego grudnia 1839 roku został przewieziony z radomskiego więzienia do centrali gestapo w Lublinie, a następnie do obozu koncentracyjnego Sachsenhausen-Oranienburg.

Trzynastego grudnia 1940 roku został przetransportowany do obozu koncentracyjnego w Dachau, gdzie przebywał do 29 kwietnia 1945 roku, do oswobodzenia obozu przez wojska alianckie. Po powrocie do kraju pracował początkowo jako pastor w Olsztynie, a w 1946 roku przyjął godność seniora diecezji mazurskiej. Za działalność na rzecz polonizacji Mazur został pośmiertnie odznaczony Medalem Rodła.

Edmund Friszke zmarł 15 września 1958 roku.

Rodzina

Z małżeństwa zawartego w 1932 roku z Ireną Arnold urodziły się dwie córki Gabriela i Edyta (dr mikrobiologii, pracownik naukowy UMCS w Lublinie). Z drugiego małżeństwa z Zofią Woltersdorf urodził się syn Andrzej, profesor historii PAN1.

Opracował Arkadiusz Król
Redakcja: Monika Śliwińska

Przypisy

1 Dariusz Chwastek, Parafia Ewangelicko-Augsburska w Lublinie. Historia – tradycja – współczesność, Lublin 2007, s. 74.

Literatura

Dariusz Chwastek, Parafia Ewangelicko-Augsburska w Lublinie. Historia – tradycja – współczesność, Lublin 2007.