Drukarnia Ziemiańska w Lublinie (Lublin, ul. Kościuszki 10)

Tuż przed I wojną w 1913 roku organizuje się wydawnictwo „Głosu Lubelskiego”, które około roku 1920 funduje własną drukarnię, mieszczącą się przy ul. Kościuszki nr 10. Jest to drukarnia zwana Ziemiańską, jak długo właścicielem był Antoni Rostworowski, potem Estetyczną. [1]

„Głos Lubelski” - organ endecji

Józef Łobodowski: Przez długi czas walczyły ze sobą o „rząd dusz” dwa lubelskie dzienniki: endecki „Głos Lubelski” i liberalno-piłsudczykowska „Ziemia Lubelska”(…) [2]

>>> czytaj więcej o „Głosie Lubelskim”

Inne wydawnictwa

Oprócz wspomnianego dziennika drukarnia tłoczy od czasu do czasu broszury o małym formacie jak na przykład: w 1925 roku „Lublin w twórczości  J. I. Kraszewskiego” Wiktora Hahna, czy w 1936 roku „Z dziejów Żydów lubelskich”  Jana Riabinina. [3]

Przygotował Tadeusz Przystojecki

Przypisy

[1] Paweł Gdula, Drukarstwo lubelskie, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska” vol. VIII, 1957, s.. 88.
[2] Józef Czechowicz, W poszukiwaniu ukrytego miasta, „Scriptores” 2007, nr 30, s. 192.
[3] Paweł Gdula, dz. cyt., s. 88.