Drukarnia Państwowa w Lublinie (1918-1936)

Drukarnia Państwowa powstała w listopadzie 1918 roku w miejsce dawnej Drukarni Rządowej działającej pod adresem Plac Litewski 3.

HISTORIA DRUKARNI

Paweł Gdula: [Drukarnia Państwowa] wykonywała druki przede wszystkim dla urzędów: wojewódzkiego i Kuratorium Okręgu Szkolnego. Nie uchylała się jednak od prac większych rozmiarów, zamawianych przez instytucje naukowe i oświatowe, działające na terenie Lublina. (...) Prace te odznaczają się dobrym drukiem i starannością wykonania, ale zawdzięczają swe zalety trosce i rzetelności pracowników raczej niż dobrym maszynom. Urządzenia były przestarzałe, poniekąd zdemolowane. [1]

W lipcu 1936 roku niedoinwestowana i podupadająca Drukarnia Państwowa została wystawiona na licytację. Właścicielem drukarni został Adam Szczuka. Drukarnia zmieniła nazwę na Lubelskie Zakłady Graficzne A. Szczuki i wkrótce przeprowadziła się pod nowy adres: Zamojska 12.

WAŻNE DRUKI

Pomimo tego że Państwowa pracowała na wysłużonych maszynach, wydrukowano w niej wiele pięknych druków.

Paweł Gdula: Do najważniejszych z nich należy wykonana z wielką starannością księga pamiątkowa ku uczczeniu 100-letniej rocznicy śmierci Stanisława Staszica: „Stanisław Staszic (1755 – 1826)” Księga Zbiorowa pod redakcją Zygmunta Kukulskiego. Z ilustracjami. Lublin. Skład Główny w Księgarni M. Arct i Ska w Lublinie 1928. Folio, s. 824 + XIV.

Poza tą publikacją drukarnia wytłoczyła dwa „Pamiętniki Lubelskie” (1930, 1935) wydane przez Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Lublinie oraz szereg innych prac dla tego Towarzystwa. Warto też przypomnieć druk bibliofilski z roku 1928 autorstwa Feliksa Araszkiewicza: „Hieronim Łopaciński (1860 – 1906)”.
W roku 1931 został tu też wydrukowany „Ilustrowany Przewodnik po Lublinie” którego wydawcą było Polskie Towarzystwo Krajoznawcze Oddział Lublin.

W sposób oczywisty dla miłośników poezji najważniejsze znaczenie ma wydrukowany w Państwowej w roku 1934 tom poezji Józefa Czechowicza i Franciszki Arnsztajnowej pt. „Stare Kamienie”. [2]

>>> czytaj więcej o „Ilustrowanym Przewodniku po Lublinie”

>>> czytaj węcej o tomiku Józefa Czechowicza i Franciszki Arnsztajnowej „Stare Kamienie”

Opracował Tomasz Pietrasiewicz
Redakcja: Alicja Magiera, Agnieszka Wiśniewska

Przypisy

[1] Paweł Gdula, Drukarstwo lubelskie, „Annales Univeresitatis Mariae Curie-Skłodowska” vol.VIII, 1957, s. 84-85.

[2] Paweł Gdula, Drukarstwo lubelskie, „Annales Univeresitatis Mariae Curie-Skłodowska” vol.VIII, 1957, s. 84-85.

Gdula Paweł, Drukarstwo lubelskie, „Annales Univeresitatis Mariae Curie-Skłodowska” vol.VIII, 1957.