Dolna Panny Marii 21 w Lublinie (nie istnieje)

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Dolnej Panny Marii 21.

26 lipca 1940 - Karta realności.

Architekt

Karol Bekker, Michał Krzywicki.

Właściciel

Szarlotta Wahl, ur. 8 luty 1891, imiona rodziców: Bernard i Regina, zam. w Warszawie, Żoliborz, ul. K(?) 19m41. wyzn. mojrz.

Administrator: Hermann Wahl, ur. 13 grudnia 1897,  zam. Dolna Panny Marii 21. wyzn. mojrz.

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 1 (na parterze), 1 (na piętrze), 1 (na poddaszu), 2 (w budynku frontowym), 1 (w oficynie).

Robotnicy 3 (na parterze), 2 (w budynku frontowym), 1 (w oficynie).

Kupcy i przemysłowcy 1 (na parterze), 1 (na piętrze), 2 (w budynku frontowym).

Lokatorzy według wyznania, płci i wieku w 1940 roku

Chrześcijan 17

Żydów 7

Mężczyzn  10

Kobiet  9

Dzieci do lat 6 włącznie  2

Dzieci do lat 7-18 włącznie  3

Opis

Na terenie posesji znajowały się 4 murowane budynki mieszkalne oraz  jedna komórka drewniana, Budynki były kryte blachą. Nieruchomość posiadała instalację elektryczną. W Ankiecie z 1936 roku zostały wymienione jedno mieszkanie 3 izbowe, 2 dwuizbowe, 1 czteroizbowe, jedno mieszkanie na poddaszu. Budynek mieszkalny wybudowany w 1926 roku znajdował się w głębi działki. Był to budynek dwukondygnacyjny, z jednokondygnacyjną przybudówką, w której w latach 20-tych mieścił się magazyn. Kamienica posiadała fasadę czteroosową na parterze i pięcioosiową na pierwszym piętrze. Kondygnacje oddzielone były od siebie gzymsami. Wejście główne na osi skrajnej od stony zachodniej z nadświetlem, okna bez dekoracji, w dachu dwie facjatki na osi drugiej i czwartej. W drugiej kondygnacji, na osi środkowej żelbetonowy balkon. Do przybudówki w 1928 dostawiono garaże i sklep w którym sprzedawane były wyrobrze drzewne firmy Jawor, wł. Jan Rybicki. Wkrótce garaże zostały przkształcone na budynki mieszkalne. Obecnie budynek nie istnieje, teren jest niezabudowany, brak informacji o dacie wyburzenia, prawdopodobnie nastąpiło to po II wojnie światowej.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Dolnej Panny Marii 21, APL, sygn. 935.

Księga adresowa Polski, 1929.