Dokument radiowy

"... Na początku najważniejsze było opowiadanie historii. Dopiero teraz dorastam do tego co jest mi dane, jakie tworzywo, czym naprawdę jest dźwięk. Dźwięk jest czymś niezwykłym, bo słyszenie jest naszą pierwszą umiejętnością, którą mamy już jako dzieciątko w łonie matki. I to jest ta umiejętność, którą niestety tracimy z biegiem czasu ucząc się oglądać świat. Myślę, że zadaniem naszym – reportażystów – jest to, aby przywrócić tę pierwszą, podstawową umiejętność i sposób poznawania świata czyli słuchanie. Słuchanie świata, słuchanie drugiego człowieka..."

Katarzyna Michalak, Prix Italia 2006