Chopina 5 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Chopina 5.

Numer przed 1939: Chopina 5

Numer po 1944: Chopina 5

Numer obecny: Chopina 5

Funkcje

Budynek mieszkalny. W 1941 roku w nieruchomości znajodwało się 5 instytucji niemieckich, w tym Wohnungsamt, oraz P. Z. A. W., [nieczytelne;] , magiel i owocarnia.

Dodatkowe informacje

- Deklaracja kierownika technicznego do Pana Prezydenta Miasta Lublina o podjęciu się technicznego kierowania robotami budowlanymi „remontu” na nieruchomości należącej do sukc. małż. Szpondrowskich przy ul. Chopina 5. Deklarację sporządził w dniu 23.VII.1935 r. Inżynier Dróg i Mostów Lech Milewski.

- Podanie z dnia 18.VII.1935 r. wniesione do Wydziału Budownictwa Magistratu m. Lublina przez firmę Przedsiębiorstwo Inżynieryjno-Budowlane Zjednoczeni Inżynierowie Sp. z o.o. z upoważnienia Zofii Wejersowej. Dodatkowo na piśmie znajduje się pieczęć o treści: „Dom przy ul. Chopina Nr. 5 w Lublinie Seweryna Zawadzka”. Pismo zawiera prośbę o wydanie zezwolenia na dokonanie remontu domu przy ul. Chopina 5, mającego polegać na reperacji tynkowania i sklepień nadokiennych oraz pomalowaniu elewacji budynku. Jednocześnie petenci wnoszą prośbę o zezwolenie na ustawienie rusztowań malarskich na części chodnika od ul. Chopina i Hipotecznej.

- Podanie z dnia 10.VI.1941 r. wniesione do Zarządu Miejskiego Wydziału Budownictwa przez Mojżesza-Michela Mendelsona, zam. przy ul. Lubartowskiej 37. Pismo zawiera prośbę o wydanie zaświadczenia potwierdzającego, iż nieruchomość przy ul. Chopina 5, nr hip. 1140, należy do Mojżesza-Michela i Chai z Bigmanów małż. Mendelsonów. Zaświadczenie to jest niezbędne w celu „przedłożenia władzom hipotecznym w Lublinie”.

Właściciele

1937 Mojżesz Michel i Chaja Mendelson; zam. ul. Krak. Przedm. 30

Dozorca: Mateusz Paprota

1941Mojżesz Mendelson, miejsce zamieszkania: Ghetto. Zarząd przymusowy.

Administrator: Gneser biuro Starostwo Grodzkie, zam. ul. Chopina 4 (parter).

Opis budynku

Kamienica murowana z oficyną miszkalną, czterokondygnacyjna. W kamienicy istniał wodociąg, kanalizacja oraz instalacja elektryczna. W nieruchomości istniało 7 mieszkań – jednoizbowych, 2 mieszkania – trójizbowe, 7 mieszkań – czterozibowych,1 mieszkanie – pięcioizbowe, 5 mieszkań – sześcioizbowych, 1 mieszkanie – 7 izbowe, siedem mieszkań jednoizbowych w suterenie.

Fragmenty historii mówionych

Wanda Łazowska

W czasie okupacji zaczęłam pracować. Bałam się, że nas wywiozą, poza tym bałam się z powodu konspiracji. Pracowałam w Zarządzie Hut Szklanych. Biuro mieściło się przy ulicy Chopina 5, gdzie jest prokuratura, i zarządzało wszystkimi hutami szklanymi na terenie województwa lubelskiego.

Irena Karczewska

Przed wojną mieszkałam na ulicy Chopina, do dzisiaj tam mieszkam, to był dom moich rodziców. […] Na początku okupacji, jeszcze kiedy byłyśmy w Lublinie, to oczywiście mieliśmy lokatorów, którzy potem niestety zostali wyrzuceni przez Niemców. […] Ponieważ mój ojciec miał prywatną praktykę, więc przyjechała koleżanka mojej mamy z Poznania, też lekarka, a mama zaproponowała jej, żeby objęła praktykę po ojcu, gdyż marnuje się dużo pacjentów, odchodzą z niczym. Ona objęła tą praktykę. Potem pan adwokat Pliszczyński, który też nie miał się gdzie podziać, bo zostali wyrzuceni z mieszkania przez Niemców – mieszkali na Chopina 5 – też zostali przygarnięci przez moją mamę i na zmianę z Wojciechowską mieli tę praktykę.

Materiały ikonograficzne

Kamienica przy ul. Chopina 5 w Lublinie

Kamienica przy ul. Chopina 5 w Lublinie, fragment fasady

Literatura

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Szopena 5, Archiwum Państwowe w Lublinie, sygn. 5301.

Powiązane miejsca