Błażej Stolarski (1880–1939)

Błażej Stolarski – polityk ludowy, działacz Polskiego Stronnictwa Ludowego „Wyzwolenie”, filantrop. Wieloletni poseł, wicemarszałek senatu i minister.

MłodośćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Błażej Stolarski urodził się 2 lutego 1880 roku w Ciebłowicach. Pochodził z biednej, chłopskiej rodziny gospodarującej na kilkunastu morgach słabych gruntów. Mimo braku szkół w okolicy, chłopiec nauczył się czytać i pisać. Wkrótce zarabiał na lekcjach dla młodszych dzieci, pieniądze wydając na kolejne lektury. Poznał w ten sposób nowatorskie metody rolnicze, dzięki czemu jego gospodarstwo stało się wzorem do naśladowania dla okolicznych chłopów. W wieku 26 lat Stolarski został wybrany sołtysem, co było wówczas niezwykłym wydarzeniem. Jako sołtys zawiązał kółko rolnicze, zorganizował ochotniczą straż pożarną, sfinansował pierwszą szkołę w okolicy. Po sześciu latach pełnienia urzędu, dzięki czemu jego wieś rozkwitła i wzbogaciła się, wybrano Stolarskiego wójtem gminy będkowskiej i radnym powiatu Brzeziny.

Działalność politycznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od 1908 roku Stolarski wspierał działania niepodległościowych organizacji edukacyjnych, zwłaszcza Ligi Narodowej. Szybko porzucił endecję i zaczął działać w partiach chłopskich. Gdy z ich zjednoczenia powstało Polskie Stronnictwo Ludowe, Stolarski zaangażował się w pisanie tekstów do tygodnika „Polska Ludowa”. W 1917 roku został wybrany prezesem PSL. Działał też w Związku Kółek Rolniczych, który za cel stawiał sobie obronę interesów najbiedniejszych rolników. W 1918 roku Stolarski stał na czele lewicowych ludowców, domagających się szerokich reform społecznych. Z ramienia PSL „Wyzwolenie” został ministrem bez teki w Tymczasowym Rządzie Ludowym Republiki Polskiej. Po utworzeniu rządu Moraczewskiego objął stanowisko ministra rolnictwa i dóbr państwowych. W ciągu trzech tygodni urzędowania przygotował ustawę o zasobach leśnych, korzystną dla uboższych warstw, stworzył też projekt uchwały o reformie rolnej.
Będąc prezesem PSL „Wyzwolenie” został wybrany do Sejmu Ustawodawczego w 1919 roku. Z mównicy sejmowej walczył o reformę rolną, argumentując, że jest to jedyny sposób obrony przed rozruchami bolszewickimi.

II RzeczpospolitaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Po wybuchu wojny polsko-bolszewickiej zaciągnął się na ochotnika na front. Uważał rewolucję za niszczącą i bezwzględną siłę, „moskiewską hordę”. Powróciwszy na forum sejmu, w kolejnych kadencjach starał się o poprawę losu najbiedniejszych chłopów, mając nadzieję, że posiadanie majątku uczyni z nich odpowiedzialnych obywateli. Promował spółdzielczość jako podstawową formę gospodarki rolnej. Będąc osobą głęboko religijną, uważał że spółdzielczość jest realizacją nauki Chrystusa. Po przewrocie majowym w 1926 roku Stolarski zaczął sympatyzować z Piłsudskim, co osłabiło jego rolę w partii. W 1931 roku został wybrany do rady Stronnictwa Ludowego, które powstało z połączenia największych partii chłopskich. Potem przystał do sanacji; wciąż jednak walczył o przywileje dla rolników.

ŚmierćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Po wkroczeniu wojsk niemieckich do Polski we wrześniu 1939 roku, został aresztowany przez nazistów. Według niektórych wersji został zamordowany w więzieniu lub zamęczony w obozie Auschwitz. Najbardziej makabryczna wersja głosiła, że został żywcem wyrzucony z samolotu nad lesistymi terenami III Rzeszy. Do dziś jego losy nie zostały wyjaśnione.

Opracował Ziemowit Karłowicz