Bernardyńska 9 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Bernardyńskiej 9.

Część nieruchomości sąsiaduje z zabudowaniami parafii pw. Nawrócenia Św. Pawła oraz budynkami „Domu Księży Emerytów”.

Numer przed 1939: Bernardyńska 9

Budynek mieszkalny. Firma „Schicht-Lever” S.A. Warszawa.

przed 1925 – budowa domu;

19 czerwca 1937 – prośba o pozwolenie na wykonanie reklamy;

7 lipca 1937 – pozwolenie na wykonanie reklamy;

11 lutego 1941 – Karta realności;

16 kwietnia 1947 – prośba o oględziny budynku;

23 kwietnia 1947 – protokół z oględzin budynku.

7 lipca 1937 roku Zarząd Miejski zezwolił na wykonanie reklamy firmy „Schicht-Lever” na ścianach szczytowych budynków przy Bernardyńskiej 9 i 24, pod warunkiem pomalowania ścian szczytowych na jeden kolor.

W roku 1938 na terenie działki znajdował się budynek wybudowany przed 1925 rokiem i dobudowana do niego oficyna.

W roku 1947 dwa piętra budynku zajmował zarząd Spółdzielni „Społem”, a parter przeznaczony był na biura Wydziału Kwaterunkowego. W wyniku oględzin budynku w 1947 roku stwierdzono zagrzybienie stropu, belek stropowych i podłogi na drugim piętrze. Zalecono wymianę zagrzybionych elementów.

Budynek murowany, trzykondygnacyjny, wzniesiony na plania prostokąta. Parter oddzielony od pozostałych kondygnacji gzymsem podokiennym. Fasada ośmioosiowa, boniowana. Na pierwszej osi parteru sień przejazdowa, której wejście ujęte jest opaską z klińcem. Na piątej i siódmej osi otwory wejściowe. Okna parteru prostokątne, zwieńczone łukiem odcinkowym. Okna drugiej kondygnacji w obramieniach, zwieńczone gzymsami nadokiennymi. Nad oknami na pierwszej i piątej osi trójkątne tympanony. Na piątej osi duży balkon. Okna drugiej kondygnacji w prostokątnych opaskach. Na trzeciej i siódmej osi małe balkony.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Bernardyńskiej 9, APL, sygn. 73.

Domowa książka meldunkowa m. Lublina ul. Bernardyńska nr 9, APL, sygn. 56.