Archiwum Władysława Panasa – spis nr 6. Herbertiana

Spis nr 6. Herbertiana

TwórczośćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Siódmy aniołBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Teksty Władysława Panasa:

• sygn. 6/1 (teczka): Panas W., Tajemnica siódmego anioła. Cztery interpretacje, Lublin 2004: tekst komputerowy (wersja do druku), k. 76, (w tym dwie karty tytułowe i jedna karta spisu treści), dyskietka (Uwaga: na pudełku prof. W. Panas zaznaczył, że są dwie dyskietki, jednej brak), k. 77.
  • sygn. 6/2 (teczka): Panas W., Tajemnica siódmego anioła. Cztery wariacje: wydruk komputerowy tekstu (dwa egzemplarze), k. 1–153.
  • sygn. 6/3 (teczka): Panas W., Tajemnica siódmego anioła: rękopis – k. 1–20, wydruk komputerowy – k. 21–37, kserokopia artykuł, „Roczniki Humanistyczne” XLVII (1999), z. 1, s. 10–26 (k. 38–46).
  • sygn. 6/4 (teczka): Panas W., Tajemnica siódmego anioła: materiały analityczne, rękopiśmienne, k. 1–25.
  • sygn. 6/5 (notatnik): Panas W., Tajemnica siódmego anioła: rękopiśmienne notatki dot. różnych aniołów, k. 1–202 (w tym od k. 65 nie zapisane).
  • sygn. 6/6 (teczka): O aniołach – artykuły poświęcone różnym aniołom w Kontrapunkcie. Magazynie Kulturalnym „Tygodnika Powszechnego”, marzec 1998, nr 1–2.

Teksty obce:

• sygn. 6/7 (teczka): Bobryk Roman, Siódmy anioł jest... (Siódmy anioł Herberta), Studia Slavica. Studia Tergestina/7, Trieste 1999, s. 145–163: nadbitka artykułu, kartka pocztowa adresowana do prof. W. Panasa, informująca o przesłaniu tekstu wiersza Herberta z prośbą o wskazówki dot. analizy autora.

Epilog burzyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• sygn. 6/8 (teczka): Panas W. , Chaos i Logos: epilog burzy. Parę motywów do naszej rozmowy: szkic tematyczny (rękopis), k. 1–6, wstępne uwagi i notatki do Epilogu, próbki tekstu (rękopis, k. 7–20).

Teksty obce:

• sygn. 6/9 (teczka): Brzozowski Jacek, Epilog burzy: kserokopia artykułu, s. 271–299 (k. 1–15) – brak noty bibliograficznej.

Ku pamięciBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• sygn. 6/10 (teczka): Michnik Adam, Płynie się zawsze do źródeł pod prąd. Z prądem płyną śmiecie: rozmowa ze Zbigniewem Herbertem, przedruk za: „Krytyka” 1981, nr 8, k. 1–14.
  • sygn. 6/11 (teczka): Artykuły prasowe po śmierci Z. Herberta: „Tygodnik Powszechny” 1998, nr 32 – cykl pożegnań i wspomnień; Konrtrapunkt. Magazyn Kulturalny „Tygodnika Powszechnego” 1999, nr 1/2 (w całości poświęcony Z. Herbertowi): Alvarez Alfred, Nie walczysz, to umierasz, s. I, VI, Carpenter Bogdana, Zbigniewa Herberta lekcja sztuki, s. II–III, Hostyński Wiesław, Mistrz i uczeń. O Henryku Elzenbergu i Zbigniewie Herbercie, s. III, VIII, Kornhauser Julian, Uśmiech Sfinksa. O Epilogu Burzy, s. IV–V, Stala Marian, Zwykły cud głosu, s. V, Czapliński Ryszard, Śliwiński Piotr, Kalendarium życia Zbigniewa Herberta, s. VII; Żakowski Jacek, Pani Herbert, „Gazeta Wyborcza”, 30 XII 2000–1 I 2001, s. 10–15.
  • sygn. 6/12 (teczka): Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Lublinie im. Zbigniewa Herberta: zaproszenie dla prof. W. Panasa na uroczystość nadania szkole imienia Z. Herberta (19 II 2000), k. 1–4; korespondencja: Wojciech Kalicki (dyrektor ZSO) do W. Panasa w sprawie przyjęcia honorowego patronatu nad działalnością Klubu Herbertowskich Szkół i objęcia patronatu nad Lubelskim Festiwalem Herbertowskim organizowanym przez XIV LO w Lublinie, plus zaproszenie na festiwal, k. 5–8; zaproszenie na zjazd założycielski Klubu Herbertowskich Szkół w dniach 22–23 II 2001 r., k. 9–14; monografia zjazdu: Herbartiana. Zjazd założycielski Klubu Herbertowskich Szkół 22–23 II 2001, Lublin 2001, k. 40.