Anna Kaczkowska

O Annie Kaczkowskiej

Dziennikarka radiowa, reportażystka. Studiowała filologię polską na UMCS, realizując jednocześnie swoje pasje aktorskie w lubelskich teatrach alternatywnych, m. in. teatrze Gong II oraz Teatrze Provisorium. W 1975 roku rozpoczęła pracę w regionalnej rozgłośni Polskiego Radia w Lublinie, z która związana jest już od 30 lat; obecnie kieruje tam Redakcją Reportażu.

W latach 1981- 1989 zwolniona z pracy na podstawie dekretu o stanie wojennym. Organizowała wówczas dziecięce teatrzyki osiedlowe, a w 1989 r. pracowała w biurze prasowym Komitetu Obywatelskiego, przygotowującego pierwsze wolne wybory w Polsce.
„Zajmuję się reportażem i dokumentem radiowym. Gdyż radio powinno nie tylko informować i edukować, ale również kształtować wrażliwość artystyczną odbiorców”- twierdzi.

Anna Kaczkowska w Ośrodku "Brama Grodzka- Teatr NN" 08.06.2006Jej twórczość radiowa jest doceniana za wszechstronność tematyczną i podążanie za prawdą. Jest laureatką wielu prestiżowych nagród dziennikarskich, m. in.: Nagrody Wolności Słowa Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, konkursów Polskiego Radia „Polska i świat", plebiscytu Programu III PR na reportaż roku oraz „Polsko-Niemieckiej Nagrody Dziennikarzy", do których ostatnio dołączyła tytuł „Radiowy Reportażysta Roku 2005”. To prestiżowe wyróżnienie otrzymała podczas finału Ogólnopolskiego Konkursu Reportażystów MELCHIORY 2005, który organizowany jest rokrocznie przez Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia. Anna Kaczkowska jest także laureatką Nagrody Artystycznej Miasta Lublina 2005.

8 czerwca 2006 miało miejsce spotkanie z red. Anną Kaczkowską w Ośrodku "Brama Grodzka- Teatr NN", w ramach cyklu spotkań z lubelskimi radiowcami "Magiczne oko. Opowieści z lubelskiego radia".

Wybór reportaży

W zamku urodzona [2005]
Dramatyczna historia rodziny uznanej po wojnie za wroga systemu komunistycznego. Bohaterka reportażu - Magdalena Małgorzata Zarzycka urodziła się w 1949 roku w więzieniu na zamku w Lublinie, gdzie trafili jej rodzice za działalność na rzecz WiN. Reportaż reprezentował polską radiofonię na Międzynarodowym Festiwalu Radiowo -Telewizyjnym Prix Italia 2005.

Magia lubelskiej nocy [2005]
Spacer z Czechowiczem zorganizowany 21 lipca 2005 po raz trzeci przez Ośrodek Brama Grodzka- Tetatr NN trasą „Poematu o mieście Lublinie” J. Czechowicza. Uczestnicy – ok. 200 os., czytają wiersze oraz opowiadają o swoich wrażeniach.

Estetyka munduru [2005]
Malarz-amator Marek Jaszczuk z Grabinowa koło Białej Podlaskiej stworzył 160 obrazów poświęconych żołnierzom Wehrmachtu z okresu II wojny światowej, gdyż podziwia tę armię za jej skuteczność, dobre uzbrojenie i estetykę umundurowania. Wystawa jego obrazów w Galerii Podlaskiej spotkała się z zarzutem gloryfikacji nazizmu i musiała być zdjęta. W Muzeum Lubelskim zaprezentowano wystawę "Z największą brutalnością. Zbrodnie Wehrmachtu w Polsce - wrzesień - październik 1939". Wystawa zorganizowana przez Biuro Edukacji Publicznej IPN we współpracy z Niemieckim Instytutem Historycznym miała pełnić rolę edukacyjną, uzupełniającą znajomość przemilczanych faktów historycznych, w imię źle pojętej poprawności politycznej i dobrych stosunków z Niemcami. Mówią o tym organizatorzy: dr Paweł Kosiński i dr Piotr Łysakowski.

Jak rozbroić partyzanta [2004]
Kombatant z Lublina przechowywał w domu pistolet Mauser, który zdobył walcząc w oddziale partyzanckim w czasie II wojny św. I traktował jak cenną, rodzinną pamiątkę. Ustawa o broni i amunicji z 1999 roku pozwalała mu wystąpić do policji o udzielenie oficjalnego pozwolenia na posiadanie broni pamiątkowej. Jednak policjanci potraktowali tego człowieka jak przestępcę, broń skonfiskowali (na mocy wyroku sądowego pistolet stał się własnością Skarbu Państwa) i "Złomowali" czyli oddali do przetopienia w hucie, nie powiadamiając o niczym właściciela. Partyzant podjął teraz sądową walkę z policją.

Moja gorzka ja cię kocham [2004]
Pan Janusz - miłośnik wódki "Gorzka żołądkowa" włamywał się co drugą noc do tego samego sklepu w Tomaszowie Lubelskim i zabierał butelkę wspomnianej wódki oraz papierosy. Policja nie ścigała go ze względu na małą wartość zagrabionego mienia. Jednak natręctwo włamywacza doprowadziło go do więzienia. Czy robił to dla fantazji? Czy był w ciągu alkoholowym, czy też chciał "przezimować" za kratkami? Odpowiedź w reportażu...

Uczeń uzdolniony - kłopot murowany [2003]
Franciszek Rzeczkowski z Kwidzyna, ojciec szczególnie uzdolnionego Łukasza opowiada o poszukiwaniach sponsora, który pomógłby opłacić studia syna w Anglii. Łukasz trafił tam do liceum jako stypendysta Fundacji Szkół Zjednoczonego Świata. Chce wykorzystać szansę i zdobyć wysokie kwalifikacje urzędnika ds. Unii Europejskiej.

Droga do Korei [2003]
Mieszkańcy wsi Korea na Roztoczu w powiecie Tomaszów Lubelski są odcięci od świata, gdyż droga gruntowa prowadząca do najbliższej miejscowości bardzo często jest nieprzejezdna. Stwarza to dla mieszkańców wioski nie tylko utrudnienia, ale i poważne zagrożenia w sytuacji. gdyby ktoś we wsi potrzebował nagłej pomocy. Reporterka rozmawia z mieszkańcami wsi i z władzami gminy - na temat perspektyw rozwiązania tego problemu. Budowa drogi byłaby możliwa przy wykorzystaniu funduszy z Unii Europejskiej - czy jednak gminę będzie stać na wniesienie własnego wkładu w wys. 50% kosztów, umożliwiającego wykorzystanie funduszy unijnych? Przykład małej wioski staje się pretekstem do refleksji nad naszym przygotowaniem do korzystania z warunków, jakie stwarza członkostwo w Unii Europejskiej.

Nauka poszła w las [2003]
Od 8 lat trwa bardzo ożywiona współpraca leśników z Lubelszczyzny z niemieckimi leśnikami z Gór Schwarzwaldu. W dziedzinie gospodarki leśnej to strona niemiecka przyjeżdża do Polski po naukę. Autorka towarzyszy leśnikom niemieckim zafascynowanym urodą Lasów Janowskich. Rozmówcy: mgr inż. Jan Okruch - dyr. Regionalnej Dyrekcji lasów Państwowych w Lublinie, dr Andrzej Tyrawski- główny spec. ds. integracji europejskiej z UE i turystyki myśliwskiej w regionie lubelskim. Mgr.inż Henryk Rążewski - inż. Nadzoru Nadl. Janów Lub., Jurgen Schmidt z Nadleśnictwa Emmelingen, Martin Kochler i Felix Keller z Dyrekcji Lasów we Fryburgu, Gerd Hanck - leśniczy z Scheffluez i inni.

Czekoladka, mulatka, heban [2003]
Na przedwiośniu - tłok w solariach. Dermatolodzy alarmują, że wiele chorób jest następstwem "sztucznego opalania się". Psychologowie uważają, że mamy nowy typ uzależnienia: od solarium. A dziewczyny, i coraz częściej panowie, smażą się "na czekoladkę". Reportaż lekki, wykorzystujący dowcipne cytaty z piosenek, jednocześnie przekazuje opinie ekspertów. Mówią dr Bogusław Wach - dermatolog, Elżbieta Gleba - psycholog.

Pani doktor, kot Piwko i reszta [2003]
Anna Smyk, lekarka weterynarii z Lipin Górnych jest warszawianką osiadłą "na rubieżach". Po ukończeniu studiów przyjechała na praktykę w okolice Biłgoraja. Jej umiejętności i odwaga w kontaktach z dużymi zwierzętami inwentarskimi szybko zostały docenione przez okolicznych rolników. Lipiny Górne to miał być początek życia zawodowego tymczasem zaufanie, jakim zaczęli ją obdarzać mieszkańcy i to miejsce, zmieniły jej plany życiowe. Postanowiła tu zostać na stałe. Dziś dr Anna Smyk ma opinię najlepszego "koniarza" w powiecie. Jej dom i lecznica stały się także przytuliskiem dla bezdomnych zwierząt. Jest to reportaż o spełnionym życiu, które budują miłość i szacunek do natury oraz harmonijna codzienność między ludźmi.

Nie spalę biblioteki [2003]
Daniel Pytlik z Zamościa realizuje swoje marzenia - studiuje matematykę i filozofię w Oksfordzie. Gdyby pochodził z kraju UE - miałby dużo niższe czesne. Znalazł jednak sponsora, a ostatnio zdobył stypendium naukowe.

Czym oczarować Francuza? [2003]
Maturzysta z wioski koło Parczewa studiuje we Francji, aby wyprzedzić proces integracji Polski z Unią Europejską. Chce być wielojęzycznym specjalistą ds. turystyki w rezerwatach i parkach narodowych. Zamierza popularyzować nasz kraj na zachodzie, już pokazuje francuskim studentom uroki wschodniej Polski.

Wiktoria [2003]
Wiktoria Klejzor, Ukrainka z Łucka, przeniosła się do prywatnego L.O. im. Królowej Jadwigi w Lublinie, aby zdobyć polską maturę i ukończyć tutaj studia. Uważa, że polskie czyli zachodnie wykształcenie stworzy jej szansę pracy w Unii Europejskiej. Jak przyjmują ją polscy rówieśnicy? Czy mają podobne plany? Usłyszymy także wypowiedzi nauczycieli i kolegów z klasy Wiktorii, którzy też marzą o zachodnich uniwersytetach.

Nie ma kary dla prezydenta [2002]
Historia bezkarności bogatego przedsiębiorcy z Białej Podlaskiej oskarżonego o zgwałcenie swojej pracownicy. Sprawa ciągnie się od 1999 roku, gdyż "pan prezydent" - tak każe nazywać się pracownikom - nie staje przed sądem. Reportaż pokazuje siłę powiązań prowincjonalnych elit, prawo, którego można użyć przeciwko ofierze przestępstwa i osamotnienie skrzywdzonej. To ona z niezasłużonym piętnem musi uciekać z rodzinnego miasta. Reportaż nominowany w konkursie KRRiT, otrzymał nagrodę publiczności na seminarium reportażu radiowego w Kazimierzu.

Wolontariuszki [2002]
Świat ludzi, którzy potrafią bezinteresownie pomagać innym zaczyna się instytucjonalizować w dobrym tego słowa znaczeniu. W Lublinie od 3 lat działa Centrum Wolontariatu, zrzeszające 1200 ochotników. Studentki pomagają w prowadzeniu świetlic dla dzieci z zaniedbanych rodzin, emerytki wspierają się wzajemnie. Reportaż pokazuje, jak piękne relacje budowane są między opiekującymi a podopiecznymi.

Za górą [2002]
W latach 80-tych w kilku podlubelskich wsiach osiedlili się artyści i plastycy, tworząc "społeczność alternatywną" w tzw. osadach ekologicznych. Inicjują wiele przedsięwzięć na rzecz środowiska wiejskiego: naukę języków, ratowanie tradycyjnych rzemiosł i zabytków architektury, popularyzując agroturystykę. Ostatnio na koncertach i aukcjach zdobywają fundusze na uruchomienie w zabytkowej chacie - za Górą - ośrodka wakacyjnych spotkań polskiej i zagranicznej młodzieży. Wśród nich jest Jacek Kleyff, Monika Młynarczyk, Elżbieta Pęczuła.

Matka Teresa [2002]
Bolesne problemy rodziny adopcyjnej. Małgosia miała szczęśliwe dzieciństwo, które zostało zaburzone, gdy w 14. roku życia dowiedziała się, że jest dzieckiem adoptowanym. Od tej pory zapragnęła poznać swoją rodzoną matkę. Odnalazła ją w 35. roku życia, kiedy miała już własna rodzinę: męża i dwoje dzieci, w Domu Opieki Społecznej, gdzie zaraz po urodzeniu i odebraniu jej córeczki, Małgosi- dziecka nieślubnego - rozpaczająca Teresa została umieszczona przez swoją rodzinę jako osoba chora psychicznie. Teresa przeżyła tam 35 lat. Dziś mimo szczęścia odnalezienia córki, Teresa nie potrafi żyć w rodzinie. Jej domem, gdzie się czuje bezpieczna, stał się zakład zamknięty.

Persona to ja [2002]
Osierocone dziecko z Wołynia przechodzi podczas wojny z rąk do rąk. Dzisiaj ma na Ukrainie wielu przyjaciół.

Tatarska krew [2001]
Dzieje polskich Tatarów w opowieściach rodzinnych i relacjach działaczy białostockiej gminy tatarskiej.

Łagodne Oko kamery [2001]
W małym Świdniku niepełnosprawni mają większą szansę czuć się szczęśliwymi niż w jakimkolwiek innym miejscu Polski. Mogą doznać radości tworzenia, być twórcami, artystami, poznać pracę mediów. W Warsztatach Terapii Zajęciowej w Świdniku działa jedyna w Polsce pracownia filmowa, która służy terapii osób niepełnosprawnych intelektualnie i ruchowo. Film dokumentalny p.t. "Moja Pasja - Życie", stworzony w tej pracowni otrzymał wiele nagród prestiżowych m.in. III nagrodę w Międzynarodowym Festiwalu Filmowym "Dozwolone od lat 21". Reportaż pokazuje zapał instruktorów i ich podopiecznych. Trudno powiedzieć, kto więcej czerpie z tej wspólnej pracy.

Życie z piętnem czarnego barona [2001]
Byli żołnierze - górnicy opowiadają o niewolniczej pracy w śląskich kopalniach w latach 50-tych, o represjach, głodzie, wypadkach, utracie zdrowia fizycznego i psychicznego. Dziś nadal czują się "obywatelami drugiej kategorii", gdyż nie mogą uzyskać uprawnień kombatanckich, trudno im udowodnić doznane krzywdy.

Miejsca, które zaskakują 'Polesia Czar' [2001]
Gmina Wola Uhruska szuka swojej szansy wychodzenia z biedy i bezrobocia. Wójt Jan Łukasik ma wyobraźnię męża stanu i menadżera. Nie tylko poszukuje funduszy w kraju i Europie, ale przede wszystkim stara się wszczepić nadzieję i entuzjazm w samych mieszkańców.

Polacy w Asyżu [2001]
Asyż widziany oczyma Polaków, którzy związali z nim swoje życie, przybywają tam jako znawcy, miłośnicy, pielgrzymi lub turyści. Mówią o znaczeniu religijnym i duchowym tego ośrodka, o nadzwyczajnej wartości dzieł sztuki, o uroku średniowiecznej zabudowy, mentalności jego mieszkańców i niezwykłych obyczajach.

Fortuna z mąki i wody [2000]
List do Europy [2000]