Dziennikarz, recenzent teatralny, krytyk sztuki.

Andrzej Molik czyta fragment "Poematu o mieście Lublinie" Józefa Czechowicza

Andrzej Molik urodził się 21 stycznia 1948 roku w Krośnie Odrzańskim. W 1952 roku jego rodzina przeprowadziła się do Świdnika, gdzie ojciec dostał pracę w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego PZL Świdnik.

Andrzej Molik był absolwentem filozofii kultury na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Przez 34 lata pracował na etacie w „Kurierze Lubelskim”, gdzie zajmował się kulturą. Pisał przede wszystkim recenzje teatralne, filmowe i plastyczne oraz felietony.

Od lat 60. uczestnik wydarzeń kulturalnych dziejących się w Lublinie. Pisał o wernisażach w galerii BWA i w Galerii Białej, był związany ze Sceną Plastyczną KUL Leszka Mądzika, na stałe współpracował z Galerią ZPAP „Pod podłogą”. Recenzował Wschodnie Salony Sztuki, wernisaże Muzeum Lubelskiego. Był współtwórcą katalogu malarki Hanny Strumińskiej i autorem wydanej w 1998 roku książki o lubelskich teatrach – Listy uwierzytelniające (teatralne).

W 2008 roku przeszedł na emeryturę, ale nie przestał być stałym recenzentem lubelskich wydarzeń.

Pisał felietony do miesięcznika „ZOOM. Lubelski Informator Kulturalny”.

Prowadził także blog „Moliqultura osobista. Blog bywalca”.

Andrzej Molik był członkiem w AICT – Polskiej Sekcji Międzynarodowego Stowarzyszeniu Krytyków Teatralnych oraz FIPRESCI – Międzynarodowej Federacji Krytyków Filmowych. Przez 15 lat był stałym gościem Semana Internacionale de Cine w Valladolid.

Pomysłodawca i juror Nagrody „Kuriera Lubelskiego” za Wydarzenia Artystyczne Sezonu w Lublinie. Członek jury wielu konkursów teatralnych, kabaretowych i plastycznych, m.in. od początku istnienia Konkursu Okręgu Lubelskiego ZPAP „Autograf” w każdej jego edycji przewodniczył Jury dziennikarskiemu, przyznającemu swoją odrębną nagrodę.

O sobie pisał, że jest „dziennikarskim zabytkiem o młodzieńczym samopoczuciu”.

W 2007 roku Andrzej Molik został wyróżniony Medalem Prezydenta Miasta Lublin za zasługi w dziedzinie kultury. W 2015 roku został wyróżniony Angelusem.

Zmarł 22 lutego 2015 roku w Lublinie.

Materiały z Archiwum Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”