Andrzej Kot – bibliografia

(hap) [Haponiuk Mirosław], Andrzej łowny Kot, „Gazeta Wyborcza. Gazeta w Lublinie”, 28 marca 1995.

(peg) [Grzegorczyk Piotr], Piękne drobiazgi Andrzeja Kota. Drobiazgów czar ulotny, „Ekspres Wieczorny” 1988, nr 83 (12501), 28 kwietnia 1988.

Chwałczyk Jolanta, Człowiek – kot, „Kurier Lubelski”, 25 maja 2001.

Dobosiewicz Maria, Pierwsze koty za płoty, „Dziennik Wschodni”.

Dobosiewicz Maria, Kto znajdzie miejsce dla Kota?, „Dziennik Wschodni” 1998, nr 287 (909), 8 grudnia 1998.

Dobosiewicz Maria, Radość i smutek na papierze, „Dziennik Wschodni”, 23 maja 1997.

Ekslibris Andrzeja Kota, katalog, oprac. Mieczysław Mazurkiewicz, Dzielnicowa Biblioteka Publiczna we Wrocławiu, Psie Pole, Koło Miłośników Ekslibrisu przy TPK we Wrocławiu, Wrocław 1983.

Gdzie się nie ruszył, szukał kociej duszy, „Kurier Lubelski”, 20 lutego 2015.

Haponiuk Mirosław, Ślady pazurów maczanych w tuszu i farbie drukarskiej, czyli Kot-Art, „Na Przykład” 2000, nr 1–2.

Hejno Sylwia, Gdziekolwiek się ruszył, szukał kociej duszy. Pożegnanie Andrzeja Kota, „Kurier Lubelski”, wydanie internetowe, 21 lutego 2015.

I.J.K. [Kamiński Ireneusz J.], Kot – art, „Kamena” 1983, nr 1 (768), 2–15 stycznia 1983.

IX Międzynarodowe Biennale Ekslibrisu Współczesnego, katalog, Muzeum Zamkowe, Malbork 1979.

X Międzynarodowe Biennale Ekslibrisu Współczesnego, katalog, Muzeum Zamkowe, Malbork 1984.

Jasińska Anna, Jest coś takiego w typografii, „Projekt” 1980, nr 138.

Rysunki tuszem, druki ulotne, ekslibrisy, katalog, Puławy 1979.

Kiermeier-Debre Joseph i Vogl Fritz Frantz, Das Alphabet. Die Bildwelt der Buchstaben von A bis Z, Buchverlag, Ravensburger 1995.

Kochanowski Jan, Treny, kaligrafia Andrzej Kot, rysunki Stanisław Górecki, Krajowa Agencja Wydawnicza, Lublin 1985.

Andrzej Kot z Lublina. Ekslibrisy, katalog, oprac. Andrzej Znamierowski, Dom Kultury Podgórze w Krakowie, Galeria Ekslibrisu, 11 października–20 listopada 2008, Kraków 2008.

Kot Andrzej, Ekslibrisy, katalog, oprac. Zbigniew Jóźwik i Andrzej Znamierowski, Galeria Ekslibrisu, Kraków 24 lutego–4 kwietnia 1996.

Kot Andrzej, Gdzie się człek nie ruszy szuka bratniej duszy: druki, książka, papier, kolor, typografia, kaligrafia, grafika, ilustracja, czcionka, ornament i sprawy amen, autorzy tekstów: Lech L. Przychodzki i Jacek J. Wałdowski, Lublin 2007.

Kot Andrzej, Jędrofrachy, Kocifrachy, Kociofrachy, wybór i oprac. graficzne Jacek Wałdowski, Wydawnictwo Liber Duo, Lublin 2007.

Kot Andrzej, Kot, rym & grafika, Wojewódzki Dom Kultury, Lublin 2000.

Koziara Jarosław, Józefczuk Grzegorz, Ot-KOT, Koziara Tararara, Lublin 2016.

Kulczycki Sławomir, Andrzej Kot – kaligraf i grafik z Lublina, praca magisterska pisana pod kierunkiem dr Agnieszki Weyssenhoff, Wydział Artystyczny UMCS, Lublin 1997.

Łukasiewicz Łukasz, Twórczość Andrzeja Kota, praca magisterska pisana pod kierunkiem prof. Andrzeja Myjaka, Wydział Artystyczny UMCS, Lublin 2011.

M.M. [Muller Marion], Kot's joke, „Upper & Lower Case” 1985, nr 2, vol. 12.

Malik Kazimierz, Tron dla bezimiennych, albo dama w białej leluji. Grafiki Andrzej Kot, Wydawnictwo Gramma, Lublin 2004.

Matynia Andrzej, Prawdziwa cnotka nie boi się kotka... O Andrzeju Kocie i jego ekslibrisach, Doświadczalna Oficyna Graficzna Pracowni Sztuk Plastycznych, Warszawa 1986.

Mazuś Agnieszka, Ot-Kot. Album na dzień Kota, „Dzienik Wschodni”, 12 lutego 2016.

Miłosz Czesław, Traktat moralny, kaligrafia Andrzeja Kota, oprac. Henryk Szulc, ilustr. Stanisław Duszak, Krajowa Agencja Wydawnicza, Lublin 1981.

Miranda Artur Mario da Mota, Artistas de ex-libris – Ex libris Kunstler, Zurich 1984.

Miranda Artur Mario da Mota, Ex-libris encyklopedia bio bibliografica da arte do ex-libros contemporaneo, Braga 1988.

Muller Marion, Ex libris, ex manu, ex Kot, ex Poland, „Upper & Lower Case” 1982, nr 2, vol. 9.

Nowak Bernard, Andrzej Kot, „Lublin. Kultura i Społeczeństwo” 2007, nr 4–6 (14–16).

Odmienny świat? 1997. Wybór, ilustr. Andrzej Kot, Lubelski Regionalny Zespół Koalicji na rzecz Zdrowia Psychicznego, Lublin 1988.

Odmienny świat? 1997–2001, ilustr. Andrzej Kot, Norbertinum, Lublin 2002.

Okoniewski Jan, Śmietki, złotka i sreberka..., rys. Andrzej Kot, Lublin 2001, Wydawnictwo Cycero.

Piech Paul Peter, The King Cat of Graphics, „Idea” 1989, nr 213.

Polaków pamięć specyficzna, rozmowa Doroty B. Jankowskiej z Lechem L. Przychodzkim o Andrzju Kocie, [online:] „się myśli”, [dostęp:] 16 lutego 2016.

Popek Aldona, Życie i twórczość Andrzeja Kota, praca magisterska pod kierunkiem dr hab. Ewy Latkiewicz, Wydział Artystyczny UMCS, Lublin 2014.

Przychodzki Lech L., Wałdowski Jacek J., Zwierzę ogoniaste, niekiedy kanciaste, „Magazyn Obywatel” 2007, nr 33.

Przychodzki Lech L., Za wolność naszą i niech nie straszą, [online:] „się myśli”, [dostęp:] 16 lutego 2016.

Przychodzki Lech L., Gdzie się człek nie ruszy, szuka kociej duszy, Lublin 2007.

Rysunki tuszem, druki ulotne, ekslibrisy Andrzeja Kota, katalog, Oficyna Drukarska Wojewódzkiego Domu Kultury, Lublin–Puławy 1979.

Skarga Maciej, Życie na krechę losu, „Lajf. Magazyn Lubelski” 2015, nr 2 (26).

Sulisz Waldemar, Kot. Jego portret, „Na Przykład” 1998, nr 5–6.

Sulisz Waldemar, Zmarł artysta grafik Andrzj Kot, „Dziennik Wschodni”, 18 lutego 2015, [wydanie internetowe].

Szubert-Olszewska Alicja, Kocie sprawy w sztuce, Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty 2013.

Toczyński Zdzisław, O Andrzeju Kocie inaczej.

Tomaszewski Andrzej, Zapiski książkoroba, Wydawnictwo Do, Warszawa 2006.

Tomaszewski Andrzej, Andrzej Kot i jego ekslibrisy, „Gutenberg” 1999, nr 3.

Współczesny ekslibris lubelski: Tadeusz Wacław Budynkiewicz, Anna Gajewska, Alfred Gauda, Zbigniew Jóźwik, Andrzej Kot, Leszek Krochmalski, Roman Mucha, Jan Różański, Zbigniew Strzałkowski, Henryk Sapko, Ryszard Tkaczyk, Kazimierz Nekanda-Trepka, Henryk Zwolakiewicz, katalog wystawy, wstęp Zbigniew Jóźwik, redakcja Henryk Gawarecki, Klub Międzynarodowej Prasy i Książki, Galeria „Ex Libris", Lublin 1982.

Materiały filmowe:

Linkowski Grzegorz, Alfabet Kota, Lublin 2000.

Wiśniewski Leszek, Opowieści starej drukarni, Lublin 2008.

Ziółkowska-Kurczuk Natasza, Afisz. Magazyn Kulturalny, TVP Lublin, emisja 17 grudnia 2014.

Bojarski Jacek Jerzy, Jestem Zajęty… bo w niebo wzięty…, Lublin 2016.

Audycje radiowe:

Lutosławska Grażyna, Rozmowa z Andrzejem Kotem,  Radio Lublin, Nie tylko rozrywkowa niedziela radiowa, emisja 27 sierpnia 2009.

Cykliczne publikacje prac graficznych:

Ulica wszystkich świętych. Miesięcznik mail artu”, red. Lech L. Przychodzki i Edward „Lu” Soroka, Marian Karaś, ukazujący się od 1989.

„Miejska Gazeta Powszechna”, red Marek Łoś, sierpień 1996–październik 2000.

„Lublin, Kultura i Społeczeństwo” red. Zbigniew Frączek, ukazywało się od jesieni 2004 do wiosny 2015.

„Niecodziennik Biblioteczny”, red. Jerzy Bojarski, wydawany w przez MBP im. H. Łopacińskiego w latach 2006–2007, od 2007 publikacja internetowa.

Opracowali: Marek Słomianowski i Alicja Magiera

Galerie