Andrij Liaszuk (ur. 1969)

Ukraiński kulturoznawca, muzyk, popularyzator tradycji lirniczej.

[RozwińZwiń]

Pochodzi z Kowla na Wołyniu, jest absolwentem Szkoły Muzycznej w Kowlu w klasie bajanu i Państwowego Instytutu Kultury w Równem (specjalność – kulturologia). Brał udział w wyprawach etnograficznych na zachodnim Polesiu i Wołyniu. Pracował jako kierownik domów kultury w Kowlu i Równem.

Od wielu lat interesuje się wyrobem ludowych instrumentów i grą na nich. W celu popularyzacji sztuki ludowej w 2008 roku stworzył projekt Etnoground, na który składa się szereg przedsięwzięć kulturalnych oraz imprez plenerowych. Zajmuje się działalnością edukacyjną wśród dzieci i młodzieży. Jest członkiem działającego w Równem zespołu Wiejska Muzyka («Сільська музика»).

Na lirze korbowej gra od 2010 roku. Fascynuje go poleska i wołyńska tradycja lirnicza. Występuje na festiwalach, jarmarkach, w muzeach, na ulicy i przed bramą Ławry w Poczajowie, mając w repertuarze psalmy, kantyleny i pieśni dziadowskie.

Andrij Liaszuk był gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN" w czerwcu 2013 roku, podczas festiwalu "Zaczarowany Lublin - Festiwal Opowiadaczy" ze swoim spektaklem "Opowieści lirnicze" („Oповіді лірницькі”).

Galerie