Aleksander Edward Schoeneich (1861–1939)

Lubelski pastor ewangelicki, znany teolog luterański, pisarz i publicysta religijny.

PochodzenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urodził się 9 lutego 1861 roku w Warszawie, jako syn Edwarda Schoeneicha i Emilii Wanke.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W latach 1881–1886 po ukończeniu gimnazjum filologicznego w Warszawie studiował teologię ewangelicką na Uniwersytecie w Dorpacie.

KapłaństwoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1886 roku rozpoczął pracę pastorską jako wikariusz parafii ewangelicko-augsburskiej w Warszawie. Pełnił również obowiązki kapelana warszawskiego garnizonu warszawskiego, a także uczył religii w kilku gimnazjach i zakładach naukowych.

W 1888 roku objął obowiązki pastora parafii ewangelicko-augsburskiej w Lublinie i foliału w Końskowoli. Uczył również religii, języka niemieckiego i propedeutyki filozofii w szkołach średnich Lublina, m.in. w Lubelskiej Szkole Handlowej, w gimnazjum męskim i żeńskim. Był współredaktorem „Zwiastuna Ewangelicznego” pisma dla Polaków ewangelików wychodzącego w Warszawie.

W latach 1904–1921 pełnił funkcję superintendenta ewangelickiej diecezji warszawskiej. Był członkiem konsystorza zarządzającego sprawami Kościoła ewangelickiego w Królestwie Polskim.

Działalność społecznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Prowadził aktywną działalność społeczną. Brał udział w działalności wielu towarzystw: Muzeum Lubelskie, Towarzystwo Krajoznawcze, Kasa Mianowskiego. Był członkiem założycielem Lubelskiego Oddziału Warszawskiego Towarzystwa Higienicznego.

W okresie okupacji austro-węgierskiej w latach 1916–1918 był członkiem Rady Miejskiej Lublina. Po odzyskaniu niepodległości przez Polskę był członkiem komisji plebiscytowej na Mazurach, prowadził działalność na rzecz przyłączenia tych ziem do Polski. W latach 1921–1937 był superintendentem diecezji północno-wschodniej.

Działalność publicystycznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W okresie dwudziestolecia międzywojennego opublikował wiele artykułów na łamach „Zwiastuna Ewangelicznego”, „Jednoty”, „Przeglądu Ewangelickiego” i „Głosu Ewangelickiego”. Wydał m.in. Krótką historię Kościoła chrześcijańskiego w zarysach (1925) i W służbie Ojczyzny i Kościoła (1938).

W 1931 roku Wydział Teologii Ewangelickiej Uniwersytetu Warszawskiego nadał mu tytuł doktora honoris causa.

Zmarł 8 maja 1939 roku w Lublinie i został pochowany na cmentarzu ewangelickim przy ulicy Lipowej.

Odznaczenia: Krzyż Oficerski (1930), Krzyż Komandorski Orderu Polonia Restituta (1938), odznaka honorowa „Za walkę o szkołę polską”.

RodzinaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Z małżeństwa z Wandą z Majewskich pozostawił córkę Zofię1.

Opracował Arkadiusz Król
Redakcja: Monika Śliwińska

1 Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. III, Lublin 1996, s. 267.

Tadeusz Radzik, Adam Witusik, Jan Ziółek, Słownik biograficzny miasta Lublina, t. III, Lublin 1996.