„ABC. Pismo codzienne informuje wszystkich o wszystkiem”
Dziennik był wydawany w latach 1926–1931. Był mutacją warszawskiego wydania gazety.

„ABC” to dziennik ukazujący się w latach 1926–1931. Należał do trustu prasowego Mazowieckiej Spółki Wydawniczej i był zasadniczo przez niego obsługiwany. Dziennik był mutacją warszawskiego wydania gazety pod redakcją Stanisława Strzetelskiego. W owym czasie istniało kilka specjalnych biur prasowych drukujących ogólnopolskie egzemplarze tej gazety, które pozostawiały niezadrukowaną stronę, czasem dwie, na dodruk wiadomości miejscowych, co wówczas było częstą praktyką. Za redakcję i druk w Lublinie przez dwa lata odpowiedzialny był Zygmunt Radomski, zaś od 1928 roku Władysław Wójcik. Dziennik zawierał informacje z kraju i ze świata. Na jego łamach drukowana była publicystka o charakterze nacjonalistycznym w myśl idei narodowo-radykalnej, antysemicka, ale pojawiała się też publicystyka społeczna. Na łamach dziennika pojawiały się artykuły S. Grabskiego, S. Piaseckiego, ks. Stanisława Trzeciaka; powieści w odcinkach (Aleksandra Błażejewskiego, Stanisława Dzikowskiego, Jerzego Jukowskiego, Antoniego Marczyńskiego, Bolesława Orlińskiego, Kornela Makuszyńskiego, Wł. Jana Grabskiego, Tadeusza Gluzińskiego, Józefa Gwizdalewicza, Zygmunta Jurkowskiego, Ireny Pannenkowej, Jana Waśniewskiego, W. Sawickiego); przekłady (np. Tajemnice ręki); reportaże z Hiszpanii, z Abisynii.
W części drukowanej i redagowanej w Lublinie można było odnaleźć informacje lokalne o wypadkach bieżących oraz reklamę firm lokalnych oraz repertuar kin i teatrów lubelskich (często informacje lokalne są wymieszane z informacjami wydawnictwa zasadniczego – warszawskiego).

Tytuł: „ABC. Pismo codzienne informuje wszystkich o wszystkiem”
Redaktor naczelny: Stanisław Strzetelski; za redakcję w Lublinie odpowiadał Zygmunt Radomski
Wydawca: Mazowiecka Spółka Wydawnicza, 1926–1931
Drukarnia: Drukarnia Udziałowa, pl. Litewski 1
Częstotliwość: dziennik
Format: 49–53 cm
Numeracja: R. 1 (1926) – R. 6, nr 375 (28 grudnia 1931)
Opis na podstawie: R. 1, nr 67 (1 grudnia 1926)
Uwagi: Od R. 1, nr 68 (2–3 grudnia 1926) nadtytuł: Lublin
Od R. 3 (1928) – red. Jan Sommer; za druk i redakcję w Lublinie odpowiedzialny Władysław Wójcik (1928)
Numeracja stron należała częściowo do wydawnictwa głównego
W R. 6, nr 355 (377) wydanie jednostronne (1 karta)
Stałe rubryki: Publicystyka; Powieść w odcinkach; Przekłady; Konkursy filmowe; Z muzyki; Z plastyki; Z teatrów (m.in. recenzje A. Nowaczyńskiego); Dział satyry i humoru; Moda; Repertuar rozgłośni radiowych (krajowej i zagranicznych); Reklama.

Opracowała: Anna Wojtysiak
Redakcja: Monika Śliwińska