1910 rok w Lublinie. Kalendarium

Krakowskie Przedmieście w Lublinie
Krakowskie Przedmieście w Lublinie (Autor: nieznany)

WydarzeniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Rysunki Mariana TrzebińskiegoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W okresie od 1910 do 1919 roku powstaje seria nokturnów Mariana Trzebińskiego.

LudzieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wizyta Bolesława Prusa w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1910 r. odbył do Lublina jedną z ostatnich podrózy Bolesław Prus (1847–1912). To co rzuciło mu się w oczy to wielkie zmiany jakie zaszły w mieście:

Za moich młodych lat Lublin był miastem cichym, osiadłym tylko na pagórkach. Gdzie obecnie jest dworzec kolejowy, przewracało się nędznych kilka domków, między miastem a rzeką rozciągała się łąka i szosa. Dziś po obu stronach szosy stoją kamienice, a tam, gdzie była pustka, gdzie chodziliśmy grać w palanta albo łapać raki, stoi dziś niby całe miasto powiatowe i w dodatku: młyn parowy, gazownia, fabryka narzędzi rolniczych, cementownia, składy syndykatu rolnego, gmachy monopolu.

za: A. Grychowski, Lublin i Lubelszczyzna w życiu i twórczości pisarzy polskich od średniowiecza do 1968 r., Lublin 1974, s. 206.

Urodzili sięBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Janina Śliwicka (1910–1999)