Porządkowaliśmy teren pod Miasteczko Akademickie - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Budowa była troszkę później, ale początkowo, jak chodziłem do Staszica, [to były tam] pola uprawne, jakieś pociski leżały, panzerfausty, jakieś fragmenty nawet czołgu. Nauczyciel kiedyś przyszedł do klasy i powiedział, że nakazana jest zbiórka złomu. I przyniósł wyciśniętą tubkę pasty do zębów i powiedział, że się dokłada. No więc myśmy chcieli, żeby to jakoś wyszło, to w piętnastu chyba nawet chłopa myśmy nieśli taki fragment czołgu, dwa metry, [może] więcej. Byliśmy dobrzy w tej zbiórce złomu. Później w pobliżu szkoły wybudowano basen kąpielowy, niedługo funkcjonował. Myśmy wyrównywali tam teren, mieliśmy głównie łopaty i taczki jako narzędzia pracy. Wiem, że śmietnik miejski był w tym miejscu, gdzie teraz jest PSK 4, na...