Niemcy w miejscu cmentarza ewangelickiego wykopali wielki rów na wodę - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieszkałem vis a vis tak zwanego murku, na którym dzisiaj kwiaciarki sprzedają kwiaty na rogu Ewangelickiej i Krakowskiego Przedmieścia. Krakowskie 66, dom który został wybudowany na przełomie XIX i XX wieku. Właścicielem był wtedy doktor Julian Ślaski, ginekolog. Miał jedyną możliwość wybudowania tego domu w Lublinie, trochę nawet na chodniku. Tak że ten dom do dziś wystaje i zwęża chodnik w tym miejscu. Działkę miał widać małą, bo tam i podwórko było niewielkie, ale wystarczające, byśmy grali tam w szmaciankę - taką piłkę, jak mieliśmy kilkanaście lat. A za tym tak zwanym murkiem był cmentarz ewangelicki. I co było dla mnie pewnym zaskoczeniem - nazwiska były często niemieckobrzmiące na płytach pomników, a Niemcy postanowili ten cmentarz zniszczyć, pozostało jeszcze kilka...