Małpi gaj, asfalt na Spokojnej, kostka bazaltowa i hacele - Leszek Szczepański - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Był Małpi Gaj, tak mówiliśmy. Był taki skwerek z licznymi drzewami i jeszcze niedaleko był kort tenisowy, gdzie grywałem kiedyś w tenisa, nawet w jakimś konkursie, jednych zawodach brałem udział, z marnymi zresztą rezultatami. Było parę ławeczek. To było w pobliżu KUL-u. I to troszkę zniszczono, wykopano, żeby zrobić... To było przedsięwzięcie radosne, gierkowskie, już nam się wtedy wydawało, że to za duży teatr [tzw. Teatr W Budowie] na potrzeby metropolii, jaką jest Lublin. I z tego chyba nic nie wyszło. Coś tam teraz jest, ale obok zrobiono to Centrum [Spotkania] Kultur. Ale to stało, i niszczało, i to każdy lublinianin widział. Czy przed wojną był asfalt w Lublinie? Był. Ile tego asfaltu było? Blisko sto metrów. Na ulicy Spokojnej, teraz Urząd Wojewódzki tam jest. Urząd wyasfaltował i to było...