Moi koledzy piloci walczyli w Anglii - Stanisław Mrozik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałem przyjaciół, kolegów takich, którzy ze mną latali przed wojną. A potem w czasie działań wojennych latali w Anglii. I który tylko wrócił, to najmniej był major. Ale byli i pułkownicy, ale więcej było majorów. A walczyli tak, że byli pilotami światowej sławy. I tu proszę bardzo, już jednego pokazuję, Witek Okuczewski, latał ze mną jak wrócił w [19]47 roku. I myśmy go okrzyknęli instruktorem. I dwa lata był instruktorem w aeroklubie. Ale go po dwóch latach zdjęli, bo nie był członkiem partii. O i już. Nie było ważne, że lata dobrze. Czepiał się różnej pracy, no bo co miał robić. Ze dwa lata upłyneło, może trzy, i pana Witka Okuczewskiego powołali na instruktora do Dęblina. I tam był kilka lat. I po tych kilku latach powołali go attache do Londynu. Angielski znał dobrze. Ale bedąc w Lublinie tutaj w [19]47 roku, no to z nami się skumał....