„Ja na nich wydałem wyrok. Ja byłem sędzią. Pod ziemią” - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była taka rodzina w Motyczu, która okradała ludzi. Pamiętam, że nas też okradli kiedyś. Oni kradli świnie, kury… W pewnym momencie przyjechała Policja Granatowa, wtedy w [czasie] okupacji była taka Policja Granatowa, służyli Niemcom. I zabili tych mieszkańców. Tam było trzech chłopców i matkę zabili. Pochowali. Jedni mówili, że partyzanci, a drudzy mówili, że Niemcy. To było też takie duże wydarzenie w Motyczu. W dalszym ciągu starsi ludzie to pamiętają, młodsi z opowiadań. Do mnie przychodził, jak już byłem profesorem, Profesor Kierek. To był profesor, który skończył KUL przed wojną. Uczył nas, miał ekonomię socjalistyczną, taki przedmiot był. Uczył nas ekonomii, ale nazywała się socjalistyczna. Właściwie z rozmowy wynikało, że on w tę socjalistyczną nie wierzył, bo to można było się zorientować. On...