Dzieciństwo, szkoła i wybuch wojny - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Czesław Tarkowski, urodziłem się w Motyczu w 1926 roku. Tam mieszkałem z rodzicami. Chodziłem do szkoły w Motyczu. Szkoła została wybudowana w [19]32 roku, a w 1933 poszedłem do Szkoły Powszechnej, tak się to wtedy nazywało. Rodzice mieli bardzo małe gospodarstwo, ale jednocześnie mój ojciec pracował jako stolarz. Właściwie to był człowiek, który potrafił wszystko zrobić. Tacy zresztą byli kiedyś ludzie. Mógł być i kowalem, i robić jakieś tam stoły, i inne różne. Brał też udział przy budowie domów mieszkalnych, a także stodół, chlewni i innych budynków, które służyły zwierzętom. W szkole pamiętam najbardziej Panią Profesor Rachwalską. To była moja ulubiona nauczycielka. Uczyła mnie do czwartej klasy i niestety później ją przenieśli, i już następny nauczyciel nie był tak dobry....