Doktor Fajgeles - lekarz z getta na Majdanie Tatarskim - Chawa Goldminc - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2009, Żydzi, okupacja niemiecka, getto na Majdanie Tatarskim Doktor Fajgeles – lekarz z getta na Majdanie Tatarskim [Nauczycielka], pani Hela, nazywała się Fajgeles. Jej brat był lekarzem i on był ze mną na Majdanku Tatarskim, bo tam był rewir zrobili. To on był przewodniczącym tego rewiru, on był lekarzem. Ja miałam plan. Z nami – jak pracowałam na Krakowskim 36 przy tych swetrach, co panu opowiedziałam – to tam był jeden pan, który to się nazywał Powąski. I ten Powąski powiedział: „Pani Kerszenblat...” Nie powiedział mi: „Pani Kerszenblat”, bo nie byłam pani. Powiedział mi: „Chawciu” – bo tak mnie nazywali. Chawa. A po polsku Ewa. To: „Ja na paninym miejscu bym...