Warunki życia w getcie na Majdanie Tatarskim - Chawa Goldminc - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W kwietniu już nie było Żydów. W kwietniu, kiedy poszliśmy na Majdanek Tatarski, to już było tysiąc pięćset Żydów. Zostali tylko ci, co mieli prawo... to znaczy, ci co mieli Arbeitskarte. Nie było jak kupić [tych kart]. To byli wszyscy ludzie, co mają te karty. To ja panu powiedziałam, że ja dostałam jotkartę. Tak? To byli wszyscy ci ludzie, co im przysłali, co dostali do domu – jeszcze kiedy byli w domu, kiedy nie było wysiedlenia – dostali takie karty. Ja nie wiem [dlaczego tylko ja z rodziny dostałam kartę]. Oni na pewno wybrali jedno z rodziny. Była duża rodzina, to wybrali jedno. To ja padłam. To tam [na Majdanie Tatarskim] byłyśmy razem z siostrą. Ja mieszkałam w komórce. Byliśmy sześcioro, sześć dziewcząt w jednej komórce, która miała metr i pół na dwa. I była słoma i tam żeśmy żyli. Chodziliśmy do pracy, do...