Życie religijne - tradycje i zwyczaje żydowskie - Chawa Goldminc - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2009, Żydzi, życie religijne, tradycje żydowskie, koszerność, ślub żydowski Życie religijne – tradycje i zwyczaje żydowskie [Moja rodzina była pobożna]. Wszyscy mieli brody, wszyscy się modlili trzy razy dziennie. W domu było mleczne i mięsne osobno. Kuszerne. Tak. Nie jadło się świni, nie jadło się tego mięsa z mlekiem. Tego nie było. I sobota była sobota. W sobotę się nie urwało toalety... no, jak powiedzieć? W łazience, nie wolno było czyścić butów w sobotę. Nie chodziłam do szkoły. Ale potem już nie dali, żeby nie chodzić do szkoły. To chodziłam do szkoły tylko z książką żeby nie pisać, nie pisać w sobotę. Jak panu powiedzieć? Bardzo ciężko jest Żydem być....