Jeszywas Chachmej Lublin i rabin Majer Szapira - Abram Wyszegrod - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jesziwa w Lublinie to była największa w całej Europie. Tam [uczniowie] mieszkali też, nie tylko uczyli się tam, bo przyszli z całej Polski, z całego świata, z różnych miejsc przyszli uczyć się w tej Jesziwie Chachmej Lublin. Uczyło się tam jakieś 200 uczniów, oni mieli pokoje i wszystko, i oni mieli kuchnię na miejscu, było to na bardzo dużą skalę. [Skąd ja to wiem?] Bo ja chciałem iść uczyć się tam, ale to było jeszcze [w dzieciństwie], byłem za mały… Ja należałem do Chasidim Breslow, Oman Chasidim [tzw. bracławscy chasydzi, zwolennicy rabina Nachmana z Bracławia (1772-1810). Jego grób w Humaniu jest celem pielgrzymek chasydów z całego świata, szczególnie w okresie żydowskiego...