Wyzwolenie obozu w Ebensee 6 maja 1945 roku - Aleksander Grinfeld - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moment wyzwolenia ja pamiętam bardzo dobrze. Obóz w Ebensee znajdował się w lesie i powiedzieli mi, że stoi amerykański [czołg] w obozie, na terenie obozu. Ja wyszedłem, widziałem ten [czołg] w odległości, ja wiem, 100-150 metrów od naszego baraku. Wróciłem do baraku, płakałem. Ja miałem w baraku miejsce na wyższej pryczy, już nie byłem w stanie wdrapać się. To było 5 [6 - red.] maja, trzy dni przed końcem wojny. 5 [6 - red.] maja [19]45 roku. Myśmy zostali w tym obozie jeszcze długie parę tygodni. Stopniowo myśmy przeszli – kiedyśmy mieli już więcej sił – tośmy przeszli w tym samym obozie do baraków niemieckich, baraków strażników i tam mieszkaliśmy jeszcze jakiś czas. A potem powieźli nas nasi żydowscy żołnierze z angielskiego wojska, którzy to organizowali,...