Nauka zawodu i praca stolarza - Mosze Wasąg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja zacząłem pracować, miałem jedenaście lat. Tam, gdzie mieszkałem, było dwóch stolarzy, graliśmy w piłkę, a tam stolarze na dworze stali z piłką [do drewna]. To ja poleciałem i prosiłem: „Daj, ja też mogę tak!” I tak zostałem stolarzem. Jak ja już zacząłem pracować, to już mogłem matce też dać parę groszy. Ja też miałem [dla siebie pieniądze], zacząłem chodzić z moją żoną. To było ciężkie życie, łatwe nie było. Tylko to, że ja zacząłem prędko uczyć się stolarki i już miałem jakieś warunki, lepsze warunki, już miałem parę groszy. Dostałem na przykład dwa złote, to jeden złoty wziąłem dla mnie, jeden dałem matce. I to było tak, niełatwe życie. Zacząłem wtedy z piłką biegać: na górę, na dół, na górę, na dół. Zostałem stolarzem i jestem stolarzem. Pracowałem jako stolarz też w Izraelu. Miałem zakład stolarski,...