Praca w byłym obozie koncentracyjnym na Majdanku - Alicja Savir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja zaczęłam także pracować jako ochotniczka w obozie na Majdanku przy segregowaniu igieł, szpilek i nici. Nigdy nie zapomnę tego wrażenia, jak ja przeszłam przez próg i zobaczyłam tę olbrzymią stertę dziecinnych bucików. To było jedno z największych przeżyć moich wojennych – zobaczyć miliony dziecinnych bucików... Nie wiem, czy miliony, parę tysięcy na pewno tam było. To zrobiło na mnie straszne wrażenie. Witosowa tam pracowała i ja uważałam, że ja powinnam tam pójść pracować i zobaczyć, co się stało z Żydami i z Polakami, którzy tam byli. Ja się tam nie kręciłam, bo nam nie wolno było wychodzić z miejsca [pracy]. To był taki jeden duży pokój, w którym myśmy siedziały i każda miała coś innego do roboty. Ja składałam te igły i...