Życie w przedwojennym Lwowie - Alicja Savir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Najpierw mieszkałam na bocznej [29] Listopada i Grochowskiej, to była ulica Obwodowa. A później – tam w ogóle ani jednego Żyda nie było – mieszkałam na Tokarzewskiego 2, to było niedaleko remizy tramwajowej i tam się chodziło na ślizgawkę. Ja miałam taką sukienkę z ciemnoniebieskiego aksamitu z takim białym futerkiem z królików do tego, i chodziłam na ślizgawkę, i jeździłam. Ja miałam wtedy jedenaście, dwanaście lat i miałam takich dwóch adoratorów, chłopców może o rok starszych ode mnie. Ja ich nazywałam Jacek i Placek. Dlaczego? Bo była książka „O dwóch takich, co ukradli księżyc” [Makuszyńskiego]. Ja parę jego książek czytałam, ja bardzo dużo czytałam. To ja ich nazywałam Jacek i Placek, to byli Polacy, oni byli takimi moimi stałymi partnerami na ślizgawce....