Stosunek do antysemityzmu Polaków - Eliezer Orenstein - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie, [ja nie wróciłem po wojnie do Lublina]. Jak byłem w Rosji, ja nie byłem w Lublinie po wojnie, nie byłem w Polsce po wojnie. Przypominam sobie te wszystkie [sytuacje], kiedy… inteligencja nie, ale wszyscy chłopi i wszystko… mogłem powiedzieć słowo, aby [zaczęli wołać] „Judy, Judy!” Niemiec widział kto jest Żydem, który miał brodę i chodził w takiej kapocie, ale: „This is a Jude, this is a Jude”. Pamiętam, to nie mogę nigdy zapomnieć tego. Później czytałem jak AK odnosi się do Żydów… czytałem [o pogromie w] Kielcach po wojnie…. Moim zdaniem naród polski jest chory na antysemityzm. Może dzięki panu, może jest więcej takich [osób], może za te kilka pokoleń oni się wyleczą, ale ja jestem sceptyk,...