Tragiczna historia Żydówki, która wyszła za mąż za Polaka - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja chcę opowiedzieć tę historię. To było w czasie mojej matki. W naszym sąsiedztwie była rodzina, że oni mieli syna i córkę. Ta córka była w tym samym wieku co moja matka. Moja matka urodziła się 1890 roku. I tam była córka w sąsiedztwie w tym samym wieku, koleżanki. Jak moja matka miała dwadzieścia lat, to znaczy, że to było w 1910 roku. Prawda? Bo jak się urodziła w 1890, to w 1910 moja matka miała dwadzieścia lat. To znaczy, że ta nasza sąsiadka, jej córka, też miała dwadzieścia lat. Wtedy moja matka wyszła za mąż i ona wyszła za mąż za Polaka. Tu był też romans. Oni się spotkali. Ja to mówię w skróceniu, bo to jest długa historia. Ona wyszła za Polaka. U Żydów jak Żydówka, jak córka przechodzi na chrześcijaństwo to jest gorsze niż śmierć, gorsze niż gdyby umarła. Umarła to umarła. Ale ona żyje i...