Wybuch wojny we wrześniu 1939 roku - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wybuch wojny? W piątek pierwszego września. Myśmy mieszkali na pierwszym piętrze, na drugim piętrze mieszkała córka właściciela domu. Jak powiedziałam, właściciele domów oni byli przed wojną bogaci. Jeśli teraz [są] tacy ludzie, to nie znaczy bogaci, ale wtedy stosunkowo oni byli. To ona wyszła za mąż i mieszkała, myśmy mieszkali na pierwszym pietrze, to same mieszkanie co my na drugim piętrze ta córka mieszkała tam, która wyszła za mąż. I ona miała radio – wyszła za mąż, jej kupili różne prezenty – i ona miała radio. I myśmy wiedzieli, że coś się dzieje. Powiedzieli, że po nocach lecieli wziąć tych ludzi do wojska tydzień przed tym wybuchem wojny. Ale w piątek rano ona mnie woła. Ona [woła]: „Mira pójdź, chodź do mnie, radio mówią”. To wystąpił Śmigły-Rydz, on był naczelnym wodzem...