Stosunki polsko-żydowskie przed wojną - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jedno, to co już opowiedziałam, to że ta Żydówka wyszła za Polaka i jaka tragedia to była. A moja znajoma mogę powiedzieć, nie koleżanka, ona się uczyła ze mną w szkole jedna klasa niżej i ona miała przyjaciela Polaka. Kazik. Pamiętam ją, ona się nazywała Dorka. Ona była taka mała i on był taki wysoki, i oni się kochali. To było. I jej rodzina się nie przeciwstawiała. Ona przyprowadziła go do domu. Byli rodzice, była babka, oni bardzo lubili tego Kazika. To tutaj było tak i tutaj było tak. Różne były wypadki. Nie było dużo takich wypadków, żeby Żydzi to... Każdy był, poszedł swój do swego, jak się mówi, ale były, były. A antysemityzm... o te to były. W ogrodzie myśmy chodzili... myśmy nie mieli swoje geto, myśmy wyszli z Nadstawnej ulicy na Krakowskie, do Saskiego Ogrodu....