Ulica Krawiecka 41 - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiem gdzie była Krawiecka... to blisko więzienia było. Ja tam bardzo mało [chodziłam]... tam koleżanki miałam... To była jak z Szerokiej ulicy do Bramy Grodzkiej, to jest z lewej strony tam się schodzi. Nigdy nie miałam tam do czynienia z nikim. Ja byłam na ulicy Nadstawnej. Ja poszłam Grodzką, bo tam była koleżanka. Z Grodzkiej myśmy wyszły na Bramę Krakowską dalej i tam ja nie byłam. Ja wiem gdzie była ta ulica Krawiecka, ale ja tam nie byłam. Pewnie, słyszałam nazwisko Krasucki. Fabryka Krasuckiego tam była kiedyś. Ale to ja już wiedziałam, że opowiadali. Ona już nie istniała tam. Wie pan co tam było w tym budynku? Ten budynek stał pusty. I ja należałam do… Aj! Krasucki nie był tam na Krawieckiej, nie. To było gdzieś na Lubartowskiej, ja myślę. Ja byłam w organizacji...