Wnuczka rabina Eigera zakochała się w swoim wujku - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Żydzi, życie codzienne, relacje polsko-żydowskie „Wnuczka rabina Eigera zakochała się w swoim wujku” Ta średnia [wnuczka rabina], ona się zakochała w swoim wujku, najmłodszym bracie jej matki, który mieszkał z ojcem rabinem. On nie był żonaty, nie, on był kawaler. I oni mieli romans z daleka, oni między sobą wiedzieli, ale nikt z [rodziny], nie rodzice, nie wujek, nie dziadek, nie jego ojciec. Nikt nie wiedział o tym. I oni im wybrali męża. Ta starsza [wnuczka rabina] ona miała romans z tym oficerem, ale ona wyszła za rabina, bo jej rodzice, jej dziadek wybrał męża dla niej. I to jest długa historia. A ta druga powiedziała: „Ja nie wezmę innego męża. On będzie moim mężem”. Ona z siostrą...