Ślub żydowski - tradycje i zwyczaje - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Żydzi, tradycje żydowskie, ślub żydowski Ślub żydowski – tradycje i zwyczaje Ślub żydowski? Ślub żydowski to tak. W kuchni jest specjalny kucharz, że on przygotuje te potrawy, a późnej jest ta sala. Tam nawet nie było żadnych jak dzisiaj się przystrojeń. Nie. Tylko na oknach były białe firanki i sala pusta. Krzesła koło ścian i wielki fotel, przystrojony był ten fotel, gdzie siedziała ta narzeczona. A później przyszedł ten narzeczony i ją zakrywają tym welonem, że ona jest [zakryta]. No i dochodzi ten narzeczony i mówi jej jakieś tradycyjne rytuały i słowa – ja nawet nie wiem jakże się to mówi – i późnej on idzie do drugiej części tej sali. I tam siedzą, on...