Biedota żydowska w przedwojennym Lublinie - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Nadstawnej większość to było biedoctwo, żyli w ciężkich warunkach. Mówili, mówili... na całym świecie przylepili nam, że Żydzi są brudni. To nie jest prawda. Ale były oczywiście rodziny, że żyli w takich ciężkich warunkach, że nie mogło być czysto, bo warunki były takie ciężkie. Nie było gdzie się umyć, nie było ubikacji, trzeba było [przejść] na trzecie podwórze. U nas był taki ogromny dom na Nadstawnej. Sześćdziesiąt lokatorów. To trzeba było przejść dwa podwórka, żeby przyjść do [ubikacji]. Tak to było. No, to były ciężkie warunki, jak i nie mieli na odżywianie, nie mieli w co się ubrać. Były bardzo ciężkie warunki. Ja, żeby się uczyć musiałam pracować, dałam lekcje, leciałam z lekcji do lekcji. I moje lekcje to nie był problem, ja zrobiłam to wszystko prędko i dobrze. To były ciężkie warunki. Na ulicy...