Brama Grodzka i ulica Grodzka przed wojną - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja pamiętam Bramę Grodzką, to był bruk, kamienie były. Ja nie wiem jak teraz. Mówili, że nie chcą tego zmienić, że to przypomina te czas sto lat temu. Przecież Lublin był pierwszą stolicą Polski. Nie było Krakowa, Kraków został odbudowany późno. I Warszawa to w ogóle jest nowe miasto. To później po Lublinie był Kraków, a po Krakowie Warszawa. I tam były kamienie, nie było trotuaru, takiego asfaltu albo chodników, tylko kamienie. A tu z drugiej strony bramy ja pamiętam ten rok rzymskimi literami. To istnieje dzisiaj? A ja pamiętam M – to jest tysiąc, później C – to jest sto i co dalej to ja już nie pamiętam. [Czy tam był duży] ruch? Pewnie. To przecież była okolica żydowska. Nadstawna, Szeroka, Ruska to z tamtej strony. Tutaj Nadstawna i Kowalska i Szeroka, i tutaj. I...