Nauczycielki ze Szkoły Powszechnej nr 24 - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Szkoła była] na ulicy Lubartowskiej 16. To było kilka lat – może trzy, cztery lata – ale później myśmy przeszli na Karmelicką. I tam nie było dosyć klas, to myśmy się uczyły rano i po południu przyszły inne dzieci z innych klas. Bo myśmy się zmieniały. Tydzień jeden – rano my, a później oni tydzień rano, my po południu. I było, było ciężko, nie było dobrych warunków. Ale nauczycielki były dobre. Bo moja wychowawczyni później była jak myśmy przeszli na Karmelicką, to już moja wychowawczyni była Polka i nauczycielki po większej części były Żydówki, ale moja wychowawczyni w szóstej, siódmej klasie w powszechnej szkole była Polka. Ja ją pamiętam dobrze… pani Dubińska. Jak się nazywały [inne nauczycielki]? Pierwsza wychowawczyni, w pierwszych...