Życie w kibucu Mizra i dalsze losy w Izraelu - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mnie przyrzekli kibuc, że ja [pojadę] do kibucu. W kibucu Mizra byłam. To jest niedaleko miasta Afula i tam blisko, bardzo blisko [jest] kibuc Szomer Hacair. I tam ja przyjechałam trzydziestego grudnia w czterdziestym siódmym roku. Jak ja byłam kilka tygodni w kibucu to wybuchła wojna. Ta wojna, że myśmy dostali niepodległość. Tak. Ja pamiętam zawsze, jak myśmy się [uczyli] w szkołach, to był dzień niepodległości Polski, to było zdaje się w listopadzie. Przyszłam do kibucu i tam już czułam się jak w domu. Ja pracowałam, dzieci były z dziećmi. I tam byłam piętnaście lat w kibucu Mizra. [Ja tam] pracowałam. W kibucu się pracuje różnie – z dziećmi, w kuchni, różnie, różnie. Ja pracowałam w marpa, to jest lecznica. Tam pracowałam różnie, w kibucu to jest nieważne. Przyjechali lekarze i powieściopisarze i oni...