Zwolnienie z łagru i przeniesienie się na Ural - Mira Shuval - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy Polska przyłączyła się do Rosji, walczyła przeciwko [Niemcom], mówili nam: „Jesteście wolni”. No, dokąd my pójdziemy? Ale wojna była. Dokąd? I ludzie zaczęli uciekać stamtąd. Czekali nad brzegiem tej rzeki, na te parochody [rzeczne statki parowe]. Statki przyszły, to ludzie ile mogło tam wejść, to weszli, i reszta znów siedziała i czekała. Myśmy mieli dziecko, ja tam urodziłam i ten Kopelman też, myśmy się trzymali razem. W końcu myśmy też dostali miejsce, wyjechaliśmy. Wyjechaliśmy... Dokąd jedziemy? Nie wiemy. Wyjść stąd. Myśmy dostali się na Ural. Tam też ciężkie było życie. I tam myśmy zeszli i tam myśmy dostali, mój mąż dostał pracę, ja miałam dziecko. Później to dziecko tam poszło do [przedszkola], tam gdzie były dzieci w tym wieku. W Rosji wszystkie dzieci są w domach, żeby rodzice mogli...